Над 13 хиляди души са потърсили помощ от омбудсмана през миналата година – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Над 13 хиляди души са потърсили помощ от омбудсмана през миналата година

Омбудсман на РБ

Повече от 13 000 души са потърсили помощта на общественият защитник през 2020 година, сочат данните, предоставени от омбудсманът Диана Ковачева. Статистиката показва още, че 23 865 души са подали искове  чрез колективни подписки, жалби и петиции.

Най-висок е броят на хората, недоволни от лошото качество на ВиК услугите и високите и неразбираеми сметки на парното – близо 2000 души от общо 3289 получени жалби в сектор “Нарушени права на потребителите”.

Веднага след това се нарежда броят на лицата, писали до омбудсмана заради проблеми в сферата на социалните права, образование и здравеопазване –  2 926 граждани.

Една група са предимно лица, които са били регистрирани като безработни в дирекциите “Бюро по труда”, получавали са парично обезщетение за определен срок. След изтичането на този срок през времето на “Извънредното положение”, в което те не са успели да се реализират на пазара на труда, се оказват в ситуация, в която нямат право, нито на парично обезщетение, нито на социална подкрепа, пишат от институцията.

Други категории лица са родители на малки деца – основно до 12-годишна възраст, на които едностранно е предоставен от работодателите им платен отпуск или те са поискали и ползват платен или неплатен отпуск, за да могат да гледат децата си поради затваряне на училищата и детските градини. След изчерпване на платения годишен отпуск остават без алтернатива за доходи през времето на извънредното положение.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар