Над 20 асоциации в земеделието започват безсрочен национален протест от другата седмица – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Повече от 20 асоциации в земеделието започват безсрочен национален протест от 18 септември. Решението за него беше взето от инициативен комитет, който се събра във великотърновското село Арбанаси.

Земеделците заявиха, че решението на парламента и на правителството България да възобнови украинския внос на земеделска продукция е пагубен и ще унищожи българското селско стопанство. Земеделският сектор обяви, че прекратява преговорите с държавата и започва от идната седмица блокади на гранични пунктове и главни пътища, без да се уточняват къде и кога. На 19 септември протестът ще блокира София, заявиха от различните национални асоциации в селското стопанство на срещата в Арбанаси. 


Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, обяви исканията на сектора към държавата: 

“Продължаване на забраната на внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна. Въвеждане на забрана за внос на нерафинирано сухо мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна.

Изплащане към земеделските производители към 30 септември на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта”. 

Секторът иска да бъде осигурен контрол по спазване на забраната, както и да се завиши контролът за произхода и качеството, да се изплати държавната помощ към земеделските производители с пропаднали площи, както и да бъдат осигурени необходимите средства за пренотифициране на съществуващите държавни помощи, както и за нови държавни помощи, включително за инвестиционни и минимални помощи по де минимис (de minimis).  

Земеделците не приемат решението на депутатите 63 милиона лева да бъдат изплатени като допълнителни компенсации от Министерството на финансите и казват, че украинският внос засяга над 70 000 български земеделски производители.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар