Над 200 фалшиви ТЕЛК решение са издадени само за четири месеца

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Над 200 фалшиви ТЕЛК решение са издадени само за четири месеца чрез разбитата схема във Варна. Това обяви в предаването „Тази сутрин” директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. Най-големите суми в схемата взимали двамата братя с българско и сирийско гражданство, които са били посредници.

 

„Най-слабо заплатеното звено от цялата схема са лекарите. Сумите се разпределят по цялата верига и най-големите са намерени в посредниците”, поясни Спиридонов.

 

В рамките на делото ще стане ясно какви точно суми е получавал всеки в схемата. Според него ще има и още обвиняеми.

 

Припомняме, че двама от тях със сирийско гражданство бяха задържани под домашен арест, а останалите четирима бяха освободени.

„Най-големите суми в схемата бяха намерени в посредниците – двама братя със сирийско и българско гражданство. Те са предлагали чрез свои хора на други фалшив ТЕЛК“, обясни Спиридонов схемата на принципа на пирамидите.

„Убеден съм, че обвиняемите няма да са само тези двама братя. В касите на сирийците са открити общо 1,67 млн. лв. Имало е решения на ТЕЛК, при които хората дори не са ходили на лекар. В други случаи пък рентгенолози са казвали в каква поза да се застане за снимка, за да се покаже гръбначно изкривяване“, коментира директорът на ГДБОП.

 

„Има лица, които дори не са стигали до лекарите и те са разпитани. Има замесени най-различни специалисти”, каза още Ивайло Спиридонов.

Той уточни, че 90% от клиентите са турско говорящи, а изрично условие е било да не се работи с роми.

 

Припомняме, че Специализираният наказателен съд не уважи искането на прокуратура за задържането под стража на шестимата обвинени за участие в организирана престъпна група за издаване на фалшиви ТЕЛК решения във Варна. Четирима от тях бяха освободени незабавно, а двамата братя сирийци остават под домашен арест.

Ивайло Спиридонов коментира и делото срещу Димитър Желязков.

 

 

Той е на мнение, че обвиненията срещу него ще издържат в съда, защото са събрани много факти, които говорят за организирана престъпна група.

 

На въпрос какво е правил Бенчо Бенчев в Турция с него, Спиридонов заяви, че не са засичани по-особени контакти между тях.

 

„Димитър Желязков е лице, което влияе на оперативната обстановка в цялата страна. Досъдебното производство е образувано по материали на ГДБОП. По време на нашата работа не сме установили да са замесени политици, включително и Бенчо Бенчев. Нямаме данни Желязков да е въздействал на групата си от Турция“, каза още Спиридонов.

 

Междувременно, след няколко часа съдебно заседание, спецсъдът пусна от ареста всички задържани при акцията за ТЕЛК-ове във Варна.

Петко Ников, Юлиян Крумов, Ваня Петкова, Мима Великова са без никаква мярка за неотклонение. Само Уфак Хашуд и брат му Райан остават под домашен арест.

 

Решението не е окончателно и може да бъде протестирано от прокуратурата.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар