Над 50% от газа от повредените „Северен поток” 1 и 2 вече е изтекъл в Балтийско море

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Повече от половината газ, който се намираше в двата газопровода – „Северен поток-1“ и „Северен поток-2“, вече е изтекъл във водите на Балтийско море, след като по-рано през седмицата двете съоръжения бяха засегнати от взривове, причините за които още са неизвестни. Това информира ДПА, позовавайки се на изявление на Датската енергийна агенция.

При скоростта, с която газът се изпуска от двата газопровода, по които общо има три теча, се очаква те останат празни в неделя, каза ръководителят на агенцията Кристофър Боцау.Според изчисленията на датската агенция въздействието върху климата от изтичането съответства на около една трета от общото въздействие върху климата на Дания в продължение на цяла година. Изтичащият газ е предимно метан.


Въпреки това няма конкретен здравен риск за населението, както и за жителите на остров Борнхолм, в Балтийско море, допълва агенцията, цитирана от БТА.

Дания, Европейският съюз и НАТО изразиха убеждението си, че тръбопроводите вероятно са били повредени при умишлен акт на саботаж.

На този фон норвежкият премиер Юнас Гар Стьоре изрази готовността на страната си да защити своите петролни и газови инсталации след предполагаемия саботаж.

„Въпреки че няма конкретна заплаха, сега сме особено фокусирани върху сигурността“, каза той, след което добави, че индикациите, че това е умишлен акт, стават все повече.

Напоследък, особено през септември, край офшорни инсталации са били забелязани повече дронове от обичайното и инцидентите се разследват от полицията.

Норвегия ще задейства армията си в защита на своите петролни и газови инсталации срещу евентуални саботажи, каза Стьоре.

Страната вече е най-големият доставчик на газ за Европа, както и водещ световен доставчик на петрол. Тя има над 90 офшорни петролни и газови полета, повечето от които са свързани към мрежа от газопроводи, разпростираща се на близо 9000 километра.

„Армията ще бъде по-видима край норвежките петролни и газови инсталации“, като на атаките ще бъде отговорено „съвместно с нашите съюзници“, допълни премиерът на страната, която е член на НАТО.

По море ще бъдат изпратени кораби на флота, които да защитават офшорните съоръжения, докато на сушата полицията ще засили присъствието си, уточни той.

Шведското разузнаване започва разследване за „сериозен саботаж“ по отношение на „Северен поток“

Шведската разузнавателна служба обяви днес, че започва разследване за „сериозен саботаж“ след експлозиите от понеделник, за които се предполага, че са причината за течовете от газопроводите „Северен поток“ в Балтийско море, предаде Франс прес.

Оттам заявиха, че може да става дума за сериозно престъпление, което отчасти да е срещу интересите на Швеция, и не изключват участие на чужда сила.

Трите теча от газопроводите са в международни води, но два от тях са изключителната икономическа зона на Дания, а един – в тази на Швеция.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар