Над 90% от поръчките в Министерството на отбраната са възлагани без търг и конкурс (ОБНОВЕНА)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нередности и в министерството на отбраната. Над 90% от сключените договори от “Инфраструктура на отбраната” са направени директно с конкретни фирими. Тази информация изнесе служебният военен министър. Ведомството дало и 36 хиляди лева на фолклорна телевизия, собственост на кандидат-депутат от ВМРО.

За последните 3 години от Главна дирекция Инфраструктура на отбраната, са похарчили по договори 233 милиона лева, от тях близо 227 милиона са били директно възложени без обществена поръчка.

“Не е извършена пазарна проверка, тоест не са направени консултации с други изпълнители, не са направено пазарно проучване, а поръчките са били възлагани директно на фирми, пак казвам над 90% от случаите”, каза служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Според Министъра на отбраната в директното възлагане, няма незаконни действия, но поръчките са били придружени и от 100% авансово предплащане, въпреки, че Министерството на финансите е давало препоръки – това да не се прави.

“Което означава, че Министерството на отбраната е кредитирало частни фирми с бюджетни средства. Прави впечатление, че поръчките са възлагани така повтарят се имената на фирмите, доста се повтарят. Сроковете по принцип в някой от поръчките не просто не са спазвани, а даже не са и възлагани”, допълни той.

Събраната информация ще бъде дадена на Агенцията за държавна финансова инспекция и на прокуратурата

Проверка тече също и в търговските дружества Терем и Агенция военни клубове и военно почивно дело. 36 хиляди лева е струвало поддържането на Facebook профил, дейност, която досега се е извършвала от пресцентъра на министерството.

“Като се има предвид, че МО разполага с ВТК, които е на бюджетна издръжка към министерството е бил сключен договор с телевизия с фолклорна насоченост за изготвяне на периодични месечни предавания с военна тематика, договорът е на стойност 36 хиляди лева с ДДС, интересно е, че за реализацията на предаванията е бил предоставен достъп до видеоархива на ВТК”, заяви министърът.

 

 

Относно двата патрулни кораба, които германска фирма произвежда за България, министърът не знаел, че те са купени без боеприпаси.

Като грешка определи инцидента в Чешнегирово, министър Панайотов. Параметрите на учението били определени преди няколко години, а складовете към днешна дата били извън тази зона. Проверката по случая продължава.

Частично е спряна и обществена поръчка за нови автомобили, тъй като включвала закупуването и на две лимузини.

Вижте повече в репортажа Виктор Борисов.

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар