Наемите скочиха стремглаво – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Варна е лидер сред големите градове у нас по годишно поскъпване на жилищата с 23,5%, благодарение на голямото увеличение при цените на новото строителство, където те са се повишили с цели 35,3% за една година спрямо покачване с малко над 19% в края на 2023 г. В същото време старите жилища в морската столица са поскъпнали с 18,3%.

На годишна база двуцифрени ръстове бележи също София, където новите жилища в София са поскъпнали с 25,3% на годишна база, старите са нараснали с 13,3%. Жилищата в Бургас също са поскъпнали двуцифрено за една година – с 12,3%, но ръстът се забавя в сравнение с края на 2023 г. Във втория по големина морски град у нас старите жилища поскъпват малко по-бързо от новите. Спрямо четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в Бургас са се повишили с 2,7%.

Наемите скочиха стремглаво

В цялата страна цените на жилищата са се повишили с 16% за година, което е значително ускоряване на ръста спрямо 2023 г., когато те се покачваха с около 10% на годишна база. Само за едно тримесечие жилищата у нас са поскъпнали със 7,1 на сто спрямо едва 1,2% в края на 2023 г., пише investor.bg.

2024 г. започна силно за жилищния пазар в София, Пловдив, Варна и Бургас от гледна точка на брой изповядани сделки, показаха данни на Агенцията по вписванията. Първото тримесечие в столицата беше най-силно за сделките от 2008 г. насам, а във Варна и Бургас те нараснаха съответно с 12,8% и 9,7% след година и половина на спад. Пловдив също отчете увеличение на сделките с близо 4%.

Силен двигател на жилищния пазар у нас е ипотечното кредитиране, чийто обем продължи да расте силно и през първите три месеца на тази година благодарение на лихвите, които остават на едни от най-ниските нива в ЕС.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар