“Наемът е 1800 евро. Толкова е и месечната ми заплата”

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Сав Грийн е на 24 и още живее при родителите си. Въпреки че се чувства добре там, Грийн знае, че е време да се изнесе. Само че младата ирландка не може да си го позволи – парите просто няма да ѝ стигат, разказва германската обществена телевизия АРД в свой репортаж.

Цените на недвижимите имоти в Ирландия са изключително високи. Хора като Грийн са разочаровани – младата жена споделя, че работи много, но не може да си позволи да живее самостоятелно. И двамата ѝ по-възрастни братя все още живеят в семейния дом. Едно цяло поколение се чувства загубено, казва 24-годишната мениджърка. “Загубих много от приятелите си. Заминаха за Канада, Австралия, Испания, Лондон”, казва тя.

А онези, които не са напуснали страната, живеят с родителите си. Според едно проучване две трети от хората в Ирландия на възраст между 20 и 29 години още живеят в дома на семейството си. През 2012 година това са били една трета от младежите. Това поколение е “затворено у дома си”, пише АРД.

Държавата не инвестира в достъпни жилища

Рори Хърн се занимава отдавна с темата. Той е професор по социални политики смята, че Ирландия не инвестира достатъчно в строеж на жилища и най-вече – в строежа на жилища на достъпни цени. Той подчертава, че същевременно като цяло страната се справя добре икономически. “С ниски данъчни ставки Ирландия успя да привлече много международни концерни”, казва той.

АРД посочва, че управляващите твърде дълго са смятали, че всеки може да си позволи собствен дом. Дълго време на собствената къща или апартамент се гледаше като на част от пенсионното осигуряване. В Ирландия делът на собствениците на жилища сред възрастните хора е значително по-висок, отколкото в Германия например.

Младите хора обаче все по-трудно могат да си позволят собствено жилище. То вече се е превърнало в лукс за тях. Освен че жилищата са твърде скъпи, младите ирландци не смятат, че държавата ще им помогне по някакъв начин. Правителството в последните години разчита основно на частни инвеститори, които строят сгради и отдават жилища под наем, пише АРД. Смяташе се, че пазарът сам ще се регулира, посочва експертът Хърн.

Само че в момента пожарникарите, медицинските сестри и полицаите не могат да си позволят апартаментите, които се предлагат на пазара.

В страната има десетки хиляди празни жилища

Премиерът Саймън Харис обеща да построи 250 000 жилища до 2030 година. Мнозина обаче не вярват, че това ще се случи, защото неговата партия управлява от 2011 година, а оттогава на имотния пазар нищо не се е подобрило.

Една от причините за високите цени на имотите е, че много жилища стоят празни. Няма официални данни, които да предоставят точна бройка, но експертът Хърн предполага, че само в Дъблин има около 12 000 празни жилища. В цялата страна броят им е общо 166 000. Партии като “Шин Фейн” настояват собствениците на тези домове да бъдат принудени да инвестират или да ги отдадат под наем. Именно тази партия в момента събира най-голямо одобрение – особено сред младите хора.

1800 евро за наем?

Липсата на ясно определени права на наемателите също създава проблеми. Маделин Джохансон живее в Дъблин от години, но сега трябва да напусне апартамента си под наем, защото собственикът иска да го продаде. Тя по никакъв начин не е защитена от закона, обяснява АРД. Джохансон казва, че в момента наемите са много по-скъпи – около 1800 евро месечно. А точно толкова е цялата ѝ месечна заплата.

Джохансон се страхува, че онези, които не печелят достатъчно, скоро просто няма да могат да живеят в Дъблин. В столицата цените са особено високи, но положението в цялата страна не е много по-добро. Ситуацията е абсурдна, пише АРД: безработицата е ниска, икономиката процъфтява, но голяма част от обществото не печели от този просперитет.

Материалът е публикуван в DW под редакцията на Мина Киркова

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар