Нинова

Назначеният от Нинова шеф на ВМЗ Сопот е живял в къща в Хисаря за 4500 лева на месец

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бившият изпълнителен директор на „Вазовски машиностроителни заводи“(ВМЗ) Иван Иванов е живял в къща в Хисаря срещу месечен наем от 4500 лв. за сметка на държавното предприятие. Това се казва в съобщение на Държавната консолидационна компания (ДКК), която е принципал на дружеството.

Иван Иванов беше назначен за шеф на ВМЗ Сопот в началото на юни, по времето на управлението на лидера на БСП Корнелия Нинова, когато бе вицепремиер и министър на икономиката в правителството на Кирил Петков. https://www.mediapool.bg/smeneniyat-upravitel-na-sofiya-oblast-oglavyava-vmz-news336297.html Той се задържа на поста едва около два месеца и беше сменен от новото ръководство на ДКК заради допуснати нарушения по времето на служебния министър на икономиката Никола Стоянов. Той пък бе уволнен от Нинова като председател на Съвета на директорите на ВМЗ заради лоши резултати на предприятието. https://www.mediapool.bg/ninova-e-podvedena-vmz-sopot-raboti-na-pechalba-tvardi-smenenoto-rakovodstvo-news336375.html Оттогава двете страни непрекъснато се замерват с обвинения в злоупотреби.

Сега договорът за наем на къщата срещу 4500 лв. месечно на Иван Иванов се оказва, че е сключен по негово разпореждане. Според прессъобщението на ДКК имотът е съобразен с изисквания на отстранения шеф за локацията и условията.

До назначението на Иванов, представителите на ръководството на ВМЗ, които не разполагат с жилище в района, са използвали апартамент в центъра на Карлово, нает от предприятието срещу месечен наем от 250 лева.

При встъпването си в длъжност, въпреки че апартаментът е бил свободен, Иван Иванов наема за сметка на ВМЗ самостоятелна къща в Хисаря с площ от 152 кв. мсрещу 4500 лв. на месец. Имотът разполага и със собствено барбекю с площ 16 кв.м, се казва в съобщението.

„Изглежда водещо при избора е била близостта до минералната вода на Хисаря, тъй като по-близките населени места като Сопот и Карлово не са отговорили на нуждите на предходния изпълнителен директор. На годишна база разходите за бюджета на ВМЗ за избраното жилище възлизат на 54 000 лева“, се казва в съобщението на ДКК.

В него е посочено още, че впериода преди да бъде наета къщата, изискването на бившия изпълнителен директор Иван Иванов е било всеки ден шофьор с кола на ВМЗ да пътува от Сопот, за да го вземе от София.

Същият курс се е повтарял и всеки следобед, след края на работното време. Осреднено всеки ден служебен автомобил е изминавал над 500 км изцяло за сметка на завода, за да транспортира изпълнителния директор Иван Иванов до работното му място, посочват от ДКК.

В резултат на проверката направена от ДКК стават ясни и още няколко решения на Иванов, които ощетяват значително бюджета на ВМЗСопот.

Предишното ръководство е назначавало хора с клауза в договора за обезщетение от 6 заплати, при предсрочното прекратяване. В последните си дни на поста Иван Иванов започва да освобождава служители, като изплатените обезщетения приближават 100 000 лв.В съобщението не е посочено на колко души е изплатена сумата.

Към момента няма официална позиция от страна на Иван Иванов, а Mediapoolзасега не успява да се свърже с него, за да изрази позиция.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар