Запорожка АЕЦ

Назначен от Русия служител в Украйна каза днес, че украинските сили нееднократно са използвали западни оръжия, за да атакуват най-голямата в Европа ядрена централа, която сега е под контрола на руските сили

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Назначен от Русия служител в Украйна каза днес, че украинските сили нееднократно са използвали западни оръжия, за да атакуват най-голямата в Европа ядрена централа, която сега е под контрола на руските сили, предаде Ройтерс.

 

Евгений Балицки, ръководител на назначената от Русия администрация на Запорожска област, каза, че Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) се готви да посети Запорожката АЕЦ.

Самата МААЕ засега не е отговорила на запитванията за коментар по темата допълва БТА.

„Готови сме да покажем как руската армия пази централата и как Украйна, която получава оръжия от Запада, използва тези оръжия, включително дронове, за да атакува ядрената централа“, каза Балицки.

Ройтерс не може да потвърди изказванията му от независими източници.

Запорожката АЕЦ, от шестте реактора на която работят само два, от началото на руската инвазия в Украйна стана повод за многократни предупреждения от страна на Украйна, Запада и Русия. Тя беше обстрелвана на 4 март.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън нарече в понеделник руските действия около централата „върха на безотговорността“, обвинявайки Русия, че използва съоръжението като „ядрен щит“ при атаките си срещу украинските сили.

AD
AD
AD
AD
AD
AD

Вашингтон е „дълбоко обезпокоен“, че Москва сега използва централата като военна база и обстрелва украинските сили от нейните околности, каза пред журналисти Блинкън след преговори за неразпространението на ядрени оръжия в ООН в Ню Йорк.

„Разбира се, че украинците не могат да отговорят на огъня, за да не се случи ужасен инцидент в ядрената централа“, каза той.

Действията на Русия отиват отвъд използването на „човешки щит“, каза Блинкън и ги определи като използване на „ядрен щит“.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар