Най-богатата жена в света е натрупала над $100 милиарда

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пари при пари отиват. Един пример от Франция добре онагледява тази поговорка. В края на декември състоянието на Франсоаз Бетанкур Майерс надхвърли границата от 100 милиарда долара и тя стана първата жена в света, натрупала толкова много пари, по данни на Bloomberg Billionaires Index. През 2023 година тя е прибавила 28,6 милиарда долара към богатството си.

Въпреки че в началото на новата година то спадна до 96,2 милиарда долара, Бетанкур Майерс все още е най-богатата жена и 13-ият по богатство човек в света, според изчисленията на Bloomberg. Списание Forbes, което също прави класация на милиардерите, я поставя на 15-о място. Но тя е една от малкото жени и в двата списъка.

Как е станала толкова богата?

Бетанкур Майерс е внучка на основателя на козметичната компания L’Oreal Йожен Шулер. Майка ѝ, Лилиан Бетанкур, бе най-богатата жена в света до смъртта си през 2017 година, когато почина на 94-годишна възраст. Тогава тя остави на дъщеря си състояние от 40 милиарда долара – основно дялове от компанията. Тъй като Франсоаз е единствено дете, също както и Лилиан бе единствено дете на основателя на фирмата, след смъртта на майка си Франсоаз получи всички нейни акции и днес тя притежава 34,7% от дяловете на L’Oreal.

Заместник-председателка е на 16-членния борд на директорите на L’Oreal. Двамата ѝ синове – вече четвърто поколение в семейния бизнес – също са в управителния съвет. През годините Бетанкур Майерс е получила огромни парични суми от дивиденти на компанията, но най-ценното, което притежава, са самите акции на L’Oreal.

L’Oreal е основана през 1909 година, а днес френският конконцерн е най-големият производител на козметика в света, притежаващ марки като Lancome, Kiehl’s, Maybelline и Garnier. В него работят повече от 85 000 души по целия свят. През 2022 година компанията е отчела приходи от над 38 милиарда евро. 

Но това не винаги е било така. Дълго време акциите бележеха застой, но от 2011 година насам те са във възходяща тенденция. През 2012 година цената им достигна 100 евро за акция и продължиха да поскъпват – като изключим само времето на пандемията от Ковид. На 19 декември 2023 цената достигна исторически връх от 460 евро за акция, което означаваше пазарна капитализация от над 240 милиарда евро. Именно това изстреля Бетанкур Майерс нагоре в класацията на най-богатите хора със състояние от над 100 милиарда долара.

Тя обаче не е най-богатият човек във Франция. Тази титла принадлежи на Бернар Арно, собственик на групата за луксозни стоки LVMH и временно най-богатият човек на планетата. По данни на Bloomberg той притежава 179 милиарда долара.

Трудното изкачване до върха

Бетанкур Майерс обаче не стигна лесно до върха. Отношенията с майка ѝ са обтегнати, стигна се и до публична разправа, която медиите определиха като най-големия скандал във Франция. Той стана и повод за сериал от три части, заснет от Нетфликс, наречен “Аферата Бетанкур”.

По време на дългите и епични съдебни битки Бетанкур Майерс успя да отстои позицията си и да запази по-голямата част от състоянието на майка си. След смъртта на майка си Бетанкур Майерс пое изцяло управлението и само година по-късно нейното име вече фигурираше в класациите с най-богатите хора. Дотук тя е успяла да увеличи наследените от майка си 40 млрд. долара повече от два пъти – благодарение на безпрецедентното поскъпване на акциите на L’Oreal.

Освен в акции на L’Oreal, тя и семейството ѝ инвестират и в други проекти чрез семейната холдингова и инвестиционна компания Tethys.

 

Материалът е публикуван в DW>>

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар