Най-богатият човек в света полита към Космоса

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Най-богатият мъж на планетата – собственикът на “Амазон” Джеф Безос, ще полети днес в Космоса. Заедно с Джеф ще излетят брат му – Марк, 82-годишната Уоли Фънк, която ще се превърне в най-възрастната астронавтка, и 18-годишният Оливър Дамен от Нидерландия, който ще бие рекорда на Герман Титов за най-млад човек в Космоса.

Космическите туристи ще излетят от Тексас в 16 ч. българско време, носени от ракетата “New Shepard”, дело на компанията “Blue Origin”.

Цялото приключение ще трае 11 минути, като компанията ще бъде в безтегловност не повече от 3 минути.

Ракетата на Безос е едностепенна, горивото й е бипропелент. Целта й е да се вдигне до височина 40 км, а след това капсулата с екипажа на върха на ракетата ще продължи по инерция и ще достигне 100 км над Земята, където се намира условната “линия на Карман” – международно признатата граница, от която започва Космосът. Космическите туристи ще бъдат настанени в удобни кресла и всеки ще може да наблюдава полета през голям люк.

В “надпреварата на милиардерите” Безос бе изпреварен от Ричард Брансън, който излетя с Unity-22 на 11 юли. Брансън достигна до височина 80 км над Земята, което в САЩ е достатъчно, за да бъде обявен успешен космически полет.

Бустърът на “New Shepard”, т.е. ракетата-носител, ще се върне на Земята и ще кацне вертикално, а капсулата с екипажа ще кацне с помощта на парашути.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар