Най-важни са взаимните ни интереси: Байдън и Путин

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Не съм срещу Русия, а съм за Америка”, заяви в обобщение на срещата в Женева и впечатленията си от Владимир Путин американският президент Джо Байдън. Той определи като “добра”, “позитивна” атмосферата на преговорите на двамата световни лидери, продължили 4 часа и половина и обясни приоритетната цел на своята концепция за първата им беседа и още 2 важни:

1. Практическа работа за взаимните ни интереси и света.

По тази тема руският му колега съобщи, че има задоволство от ръста на стокообмена, който е 16, 5% за тримесечието. Той допълни, че е усетил “взаимното желание да се разберем и да сближим позициите си”. В тази посока е и разбирателството за връщане на посланиците в двете столици, за увеличаване на броя на дипломатите и други персонал на посолствата и свободата на движение, а руснаците най-вероятно ще си върнат и окупираните по време на Тръмп свои сгради. Важното за света е, че има разбирателство за нови споразумения за глобалната стратегическа сигурност.

2. Въздържането на Русия.

Двете страни са се разбрали за 16 типа обекти, за които важи условие за ненападение в текущи и бъдещи кибератаки. По Украйна Байдън и Путин са се разбрали, че “основа са Минските споразумения”, което означава, че Путин е наложил гледната си точка. Той доволно и набързо обясни, че темата е мината “не много подробно, а за влизане на Киев в НАТО нямаше какво да се обсъжда”.

3. Демократичните ценности.

Байдън спомена не Навални, а “някои хора в затворите в Русия”, а Путин твърдо, макар и учтиво посочи, че “разговорите бяха конструктивни, но принципни”, т.е. чули са се, но не са се разбрали по спорните теми.

Тъй като за първи път на подобна среща нямаше общо изявление на президентите, първо пред медиите говори Путин. В продължение на повече от час той отговаряше на въпросите на руските, американските и другите медии, което беше негов важен имиджов ход предвид очакваните и получени въпроси за свободата на медиите в Русия и потискането на опозицията. След като го изслуша, Байдън излезе пред щатските журналисти. По някое време той свали сакото си, поради рекордната за Женева 35-градусова жега. По време на преговорите неговата делегация все пак е наложила използването на специални климатици и е поддържана температура от 18 градуса. Байдън говори около 40 минути. Даже на изпроводяк ръководителката на бюрото на Си Ен Ен, явно недоволна от отговорите му, доста дипломатични по отношение на руския президент, определен от него като “умен и достоен противник”, го предизвика с въпроса защо е така променен. Той й отвърна възпитано, но с видимо неудоволствие и острота, а после обърна гръб и си тръгна с уверена крачка.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар