Най-важното за деня, 28 март

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ОЩЕ ЕДНА ЖЕРТВА НА КОРОНАВИРУС, НОВИ 18 ЗАРАЗЕНИ
Коронавирусът взе шеста жертва в България. Това е пациент от Кюстендил, който е издъхнал днес следобед, обяви началникът на националния кризисен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на редовния следобеден брифинг.
Установени са още 18 случая на коронавирус днес, с което болните в страната стават общо 331. 8 от новооткритите случаи са в София, 5 са в Благоевград, по двама са в Шумен и Варна и един е в Смолян.
БОРИСОВ: ОСВЕН ЗДРАВЕТО, ТРЯБВА ДА ЗАПАЗИМ И РАБОТНИЦИТЕ

“Освен здравето, най-важното е да запазим и работниците, за да могат веднага след кризата предприятията да заработят.” Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет. За да запази работните места и икономиката, правителството се съгласило да разширят обезщетенията, така че да включва фирми от всички сектори.
По думите му с натрупаното досега държавата може да издържи 3 месеца. Ако издържим 3 месеца, след това вече ще има фондове за възстановяване, така че като оздравеем икономиката да се вдигне, добави Борисов.
ТРИСТРАНКАТА СЕ РАЗБРА ЗА КОМПЕНСАЦИИТЕ, ЩЕ ВАЖАТ ЗА ВСИЧКИ СЕКТОРИ

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) прие нов подобрен план за компенсациите на работодатели и техните служители, засегнати от кризата с коронавируса.
Държавата ще плаща 60% от брутната заплата на работници във фирми от всички икономически сектори, чиито приходи са намалели с поне 20% вследствие на извънредното положение. Съпоставката в спада на фирмените приходи ще се прави спрямо същия период на предходната година.
73-ГОДИШНА ЦЕНА ПОЧИНА ОТ КОРОНАВИРУС В БЛАГОЕВГРАД
Още една жертва на коронавируса в България. Починала е 73-годишната жена, която, заедно с дъщеря си, се лекуваше в болницата в Благоевград. Това съобщи bTV, като се позова на главния здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.
Припомняме, че двете жени – майка и дъщеря, на 73 и на 53 години – бяха настанени в инфекциозното отделение, след което прехвърлени в реанимацията и интубирани.

НОВА ЖЕРТВА НА КОРОНАВИРУСА У НАС, ЗАРАЗЕНИТЕ СА ВЕЧЕ 313
Нова жертва на коронавируса в България. Мъж, настанен в болница “Пирогов”, е починал през изминалата нощ, съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф.-д-р Венцислав Мутафчийски.
20 нови случая на болестта има през нощта, като така общият им брой става 313. От тях 11 са открити в столицата София, четирима – семейство с две деца в Бургас, двама в Пловдив – мъж на 83 години и жена на 47, като тя е здравен работник в неврохирургично отделение, двама в Кърджали – мъж на 71 и жена на 68 години от Ардино и един във Варна. Най-възрастният пациент е на 86 години, а най-младият на 3.
ДОЦ. КУНЧЕВ ОБЯСНИ ЗАЩО ПРАКТИЧЕСКИ НЕ Е ВЪЗМОЖНО МАСОВО ТЕСТУВАНЕ ЗА COVID-19 У НАС
Практически не е възможен масов скрининг по три причини. Къде в България или в Европа има седем милиона теста, готови за ползване, на които можем да разчитаме. Разбирате и каква логистика и организация трябва да се създаде за тази цел – особено с увеличаващ се всеки ден брой на заразените. Трето, каква информация ще ни даде този скриниг? Това заяви в предаването “Тази събота” по bTV националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев относно идеята за масово тестуване на населението за коронавирус у нас.
КАРАНИКОЛОВ: СЪСТОЯНИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА ЩЕ СТАВА ВСЕ ПО-ЛОШО

Най-големият кошмар са човешките животи, а след това всички последици. Но трябва да мислим така – “Всяко зло за добро”. Много тежка криза, много тежка ситуация, но ние трябва да излезем по-силни от нея. Това е целта на всяка една такава криза. Това заяви в ефира на предаването “Събуди се” по Нова телевизия министърът на икономиката Емил Караниколов.
“Относно нашата икономика съм сигурен, че в зависимост от периода, в който ще продължи кризата, състоянието ѝ ще става все по-лошо. Този въпрос е много сложен, защото такава форма на криза не се познава. Когато започна някаква криза, тя е в някой сектор, няколко години преди това. Тук видяхте, че всичко стана за месец. Преди коронавируса имаше сигнали за забавяне на икономиката, но те се следяха и се очакваха в края на 2020 г. или в средата на 2021 г. Ние казваме икономическа криза, но ще дойде и социална криза. И то не толкова заради извънредни мерки в България”, обясни министърът.
СВОБОДНИТЕ ПРОФЕСИИ ВКЛЮЧЕНИ В МЯРКАТА ЗА БЕЗЛИХВЕНИЯ ЗАЕМ?
Когато се наложи актуализация на бюджета, такава ще бъде поискана. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по БНТ. Хората, които се осигуряват сами, обмисляме да бъдат включени в някоя от групите, които ще получат помощ от държавата, най-
МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: В ИЗПИТИТЕ НЯМА ДА СЕ ВКЛЮЧВА МАТЕРИАЛ, КОЙТО НЕ Е ПРЕПОДАВАН

В момента е много по-важно вътрешното оценяване и текущите оценки. В изпитите няма да се включва материал, който не е преподаван. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев в ефира на предаването “Тази събота” по bTV относно предизвикателствата пред средното образование в условия на извънредно положение.
Важното е, че дистанционното обучение стартира за много голяма част от учениците. Да, имаме ученици, които не са обхванати, за тях ще има доучване. Сега е много по-важно да контролираме резултата, счита министърът.
МНЕНИЕ: КИТАЙ ТРЯБВА ДА ЗАБРАНИ ТЪРГОВИЯТА С ДИВИ ЖИВОТНИ
Едни казват, че новият коронавирус бил предаден на човека от прилеп, други – от броненосец. Едно е ясно: Китай най-после трябва да забрани търговията с диви животни. В противен случай скоро ще преживеем нова пандемия, коментира Александър Фройнд в анализ за Deutsche Welle.
В началото на епидемията ЕС изпрати на Китай 50 тона защитни облекла и медицинско оборудване. Те бяха предназначени за Ухан, където вирусът се прояви за първи път. След като кризата там бе овладяна, Китай започна да изпраща медицински консумативи на Италия, Испания, Гърция, но и на страни, които са извън ЕС.

Източник: actualno.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “Най-важното за деня, 28 март

Вашият коментар