Най-важното за коронавируса днес, 31 март

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Редакционният екип ви представя най-важните новини.

АНАНИЕВ: ОТМЕНЯМ НОСЕНЕТО НА МАСКИ НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА ДО ПОСТИГАНЕ НА КОНСЕНСУС
Тъй като няма пълно обществено съгласие, подписах заповед да се отмени носенето на маски на обществени места до обществен консенсус. Вместо това ще купим 1 000 000 маски и ще ги раздадем на хората, които са социалнослаби и които не могат да си купят такива маски. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев. От думите му стана ясно, че “ако зависеше от нас”, заповедта за маските трябвало да остане, но нямало съгласие и затова “не искаме да вървим против хората”.
ДЕСЕТКИ ЖАЛБИ ВЪВ ВАС СРЕЩУ ЗАПОВЕДТА НА АНАНИЕВ ЗА МАСКИТЕ
Във Върховния административен съд(ВАС) са подадени над 60 жалби срещу издадената вчера и отменена днес заповед на здравния министър Кирил Ананиев за задължително носене на маски за лице на открити и закрити публични места. Основният аргумент на недоволните е, че заповедта е незаконна и че държавата не е осигурила условия за спазването й. Съгласно Закона за извънредното положение тези дела няма да се гледат веднага. Съдийската колегия на ВАС трябва да обяви в какви срокове жалбите ще получат отговор.

СЗО ПРЕПОРЪЧВА МАСКИТЕ САМО ПРИ БОЛНИ ИЛИ ЗА ХОРАТА, ГРИЖЕЩИ СЕ ЗА ТАКИВА
В понеделник служители на Световната здравна организация (СЗО) заявиха, че все още препоръчват на хората да не носят маски за лице, освен ако не са болни от COVID-19 или се грижат за някой, който е болен. Информацията предаде CNN, цитирана от агенция БГНЕС.
БОРИСОВ ЗА КОРОНАВИРУСА: КЛЮЧОВАТА ДУМА Е ЛЕКАРСТВО

„Днес разговарях с южнокорейския премиер и му викам „Да нямаш някое лекарство? 30 години дипломатически отношения имаме, първи приятели сме, ще дадеш ли? Той ми вика: „Чакай да отида да ти събирам, че искате 30 000 PCR тестове, които са достоверни“. Обещал ми е да търси, дай, Боже да намери“. Това съобщи чрез онлайн връзка със зрителите чрез Facebook страницата на „Господари на ефира“ министър-председателят Бойко Борисов.
EURONEWS: ЗДРАВНИТЕ СИСТЕМИ НА БЪЛГАРИЯ, РУМЪНИЯ И ПОЛША НЯМА ДА ИЗДЪРЖАТ НА COVID-19
Страните в Източна Европа засега избягват най-лошите сценарии в пандемията от коронавирус, но мнозина смятат, че е въпрос на време преди броят на заразените и на жертвите да се увеличи драстично в региона, пише Euronews.
ОКОЛО 120 000 БЪЛГАРИ СЕ ПРИБРАЛИ У НАС ЗА ДВЕ СЕДМИЦИ
„Зелените коридори” за превозвачите вече работят и то добре. Това заяви външният министър Екатерина Захариева в предаването „Плюс-минус ” по Нова телевизия.

НОВИ 20 СЛУЧАЯ НА COVID-19 У НАС
399 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Новите лабораторно доказани случаи са 20, като 19 от тях са в София, а един в Перник, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
КАК ДА ПАЗИМ КОЖАТА СИ ОТ ДЕЗИНФЕКТАНТИТЕ И РЪКАВИЦИТЕ И ДА Я ЗАПАЗИМ ЗДРАВА?
Наложителното заради коронавируса често и щателно миене на ръце и повърхности със сапун и по-силни дезинфектанти уврежда кожата и изисква предпазни мерки, предупреждава дерматологът Евгения Божикова в интервю за читателите на Actualno.com.
LE MONDE: СТРАНИТЕ ОТ ЕС ПРИЕМАТ АНТИДЕМОКРАТИЧНИ ЗАКОНИ В БОРБАТА С COVID-19
Юристи и правозащитници бият тревога: заради пандемията от коронавируса все повече страни от Европейския съюз обявяват извънредно положение и приемат закони, които нарушават сериозно правата на човека. Специалистите се опасяват, че някои правителства могат да се възползват от ситуацията и да не отменят безпрецедентните мерки, които са правомерни само при условие, че се налагат за ограничен период от време.

КУЛТУРА В КРИЗА: КАКВИ СПЕШНИ МЕРКИ ТРЯБВА ДА ПРЕДПРИЕМЕ ДЪРЖАВАТА?
Нужни са спешни мерки в областта на културата и създаване на извънреден фонд за подпомагане на културни дейци и организации. За това се обявиха от политическото обединение “Демократична България” в позиция, изпратена до медиите, относно реализирането на политики в културния сектор в ситуацията на извънредно положение у нас.

Източник: actualno.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “Най-важното за коронавируса днес, 31 март

Вашият коментар