Най-вероятно БЕХ отново ще изкупи дълга на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Най-вероятно Българският енергиен холдинг ще бъде принуден да отново да прави цесия и да се прехвърли дългът от „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“ към БЕХ. Това каза изпълнителният директор на холдинга Валентин Николов по време на кръгла маса, свързана с високите цени на електроенергия.

Директорът на

Освен това се очаква „ТЕЦ Марица изток 2“ да закупи шест хиляди и осем тона въглероден диоксид до края на година. Това означава, че БЕХ трябва да закупи квоти за 763 млн. лева. Ако цената на въглеродния диоксид се повиши, тогава „нещата излизат в доста различни сметки“, допълни Николов.

Тарифният дефицит е 2,4 млрд. лева, който още не е минал през Комисията за енергийно и водно регулиране – т.е. не е „вкаран в цената“, посочи още изпълнителният директор на БЕХ.

Според Николов има един инструмент, който може да се използва, без да се правят законови промени. Това е консолидиране на банков заем от Фонда за сигурност на електроенергийната система.

Преди дни директорът на газовото дружество Николай Павлов заяви, че ако „Топлофикация София“ не плати дълга си до 25 октомври, то може да бъде спрян газа до дружеството – т.е. до „Булгаргаз“, и дори компанията да иска, да не може да направи доставки на когото и да е. 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар