Най-големият завод за алуминий в Словакия спира основната си линия заради високите цени на тока

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Много европейски леярни са намалили производството на алуминий с между 800 000 и 900 000 тона годишно, откакто цените на енергията започнаха да се увеличават през миналата година

„Норск Хидро“ (Norsk Hydro) ще спре основни производствени мощности в най-големия завод за алуминий в Словакия в края на септември поради високите цени на електроенергията, се казва в съобщение на норвежката компания, която притежава мажоритарен дял в предприятието, предадоха Ройтерс и БТА.

„Решението за спиране на основната производствена линия в завода „Словалко“ (Slovalco) идва в отговор на неблагоприятните икономически условия и високите цени на електроенергията, за които няма признаци, че ще се понижат в краткосрочен план.
Леярската пещ в „Словалко“ ще продължи да преработва метал. Това ще осигури възможността на клиенти в региона да бъдат доставени по 75 000 тона преработен алуминий годишно“, се казва в съобщението на „Норск Хидро“.

Компанията притежава 55,3-процентов дял в „Словалко“. Останалите 44,7 процента са собственост на фирмата „Пента инвестмънтс груп“ (Penta Investments Group).

Производственият капацитет на завода е 175 000 тона алуминий годишно. В момента обаче „Словалко“ реализира 60 процента от него и произвежда по 105 000 тона от метала на година.Много европейски леярни са намалили производството на алуминий с между 800 000 и 900 000 тона годишно, откакто цените на енергията започнаха да се увеличават през миналата година. Анализатори отбелязват, че производството на метала през тази зима може да намалее с още 750 000 тона на годишна основа. Това би довело до по-голям недостиг на алуминий и до по-високи цени, отбелязва Ройтерс.

 

Източник: epicenter.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар