Най-големият лъжец Бойко Борисов: Ваксинираме усилено! (Наред ли е с главата?)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бойко Борисов продължава да сипе откровени лъжи, обикаляйки кътчетата на родината, Narod.bg пита наистина ли не се чува какво говори или нарочно се опитва да заблуждава народа! Ако си вярва – наред ли е с главата?!?

На една от обиколките си днес обяви, че „ваксинираме усилено“ и „първи ще излезем от пандемията“ – твърдения, които изобщо не отговарят на истината според ОФИЦИАЛНИТЕ ЦИФРИ.

Narod.bg публикува по-долу анализа на clubz.bg по темата, от който става ясно, че ваксинираните у нас са нищожно малко – ПО-МАЛКО ОТ 1 ПРОЦЕНТ:

„На строителите кажи да са живи и здрави, има подсигурени пари, не само за тях, за всички дейности в държавата. Така че българите да бъдат спокойни. С тази прекрасна Европейска комисия… можем да бъдем оптимисти. Неслучайно днешните прогнози са вече завишени за България – близо 3% за тази година и до 5% за следващата (ръст на БВП – б.р.).

ББ не се чува какво говори или съвсем нарочно сипе лъжи.

Но аз съм убеден, че както говорихме – маса народ изкара COVID-а. Първи ще излезем от пандемията. Ваксинираме усилено. Работниците работят. Получават възнаграждения, хранят семейства и ако се направи сметка в последните години в пъти са се повишили доходите. Минимум с 10% на година“

Всичките тези твърдения на премиера Бойко Борисов – в този ред – се случиха в едно от петте живи включвания на Борисов във Фейсбук от инспекции по пътни строежи и ремонти по протежението на магистрала „Тракия“ в посока от София към Стара Загора. Слушател бе строител на магистралата, където в момента тече ремонт – в участъка около Чирпан, а придружител – зам.-министър Николай Нанков.

Реклама

Преди това премиерът поиска да чуе по телефона „в ефир“ вицето си Томислав Дончев, който да разкаже на каква онлайн среща е присъствал по повод европейския фонд за възстановяване от пандемията, в който за България се предвиждат 29 млрд. евро за следващите години.

Както е видно от Единния информационен портал, в който се публикува всекидневната статистика за развитие на пандемията, от началото на имунизационната кампания в България доза ваксина са получили точно 66 163 души. Най-актуалните данни на НСИ за населението на страната са към 31 декември 2019 г. и числото е 6 951 482 души. Това прави точно 0,95%.

Според обобщените официални данни за страните от ЕС България е твърдо на последно място по брой имунизации, като с под 1% души, получили първа доза, освен нашата страна е само Естония. 

Пак според данните на Единния информационен портал у нас официално случаите на COVID-19 от началото на пандемията са точно 226 974 към днешна дата (в това число са и починалите пациенти, и вече оздравелите, и активните – б.р.). Това значи, че точно 3,27% от цялото население са гражданите, застигнати от коронавируса. 

По повод икономическите показатели премиерът очевидно под завишение има предвид обявената днес зимна прогноза на ЕК за възстановяването на икономиката в рамките на целия ЕС, на Еврозоната и на страните поотделно. Прогнозата за ръст на БВП в българия за 2021 г. сега е 2,7%, като в есенната прогноза бе 2,6%. По-съществен ръст се очаква за 2022 – 4,9 на сто при есенна прогноза от 3,7% – тоест завишение наистина има спрямо предишния анализ на ЕК.

Общите данни обаче показват още, че в ЕС има само 4 държави, при които се очаква по-нисък ръст на БВП за 2021 г. , отколкото в България – Нидерландия (1,8%), Австрия (2,0%), Литва (2,2%) и Естония (2,6%).  

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар