Най-иновативната икономика в света е Швейцария: България се е изкачила на 35-о място

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Швейцария за поредна година запазва лидерската си позиция сред най-иновативните икономики в света, следвана от Швеция, САЩ, Великобритания и Южна Корея. България се е изкачила от 37-о на 35-о място. Това сочи тазгодишната класация на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) сред 132 държави, цитирано от БТА.

Кирлил Петков: Иновациите са нова възможност за Инициативата

Класацията, която се публикува от 2007 година, се основава на Глобалния индекс на иновациите (GII), отчитащ параметри като институции, човешки капитал и научни изследвания, инфраструктура, развитие на пазара и бизнеса, знания и технологии, творчество.

България се представя най-добре при творческите стоки и услуги (21-о място). В тази област страната ни постига резултати, сравними с тези на икономики с високи доходи като Норвегия (20-о) и Италия (29-о), се посочва в доклада, поместен на сайта на СОИС. България отново е най-зле в пазарното усъвършенстване (72-о място), макар да се наблюдава подобрение.

Непосредствено преди нас в индекса е Унгария (34-о място), а след нас е Малайзия (26-о място).

В групата на икономиките с по-високи средни доходи страната ни вече е на второ място, измествайки Малайзия на трета позиция. Лидер е Китай, който е и единствената икономика от тази категория в топ 30 на индекса – на 12-о място. България и Малайзия са единствените други икономики от групата, които са близо до топ 30, изтъкват от СОИС.

Европа продължава да е вторият най-иновативен регион в света след Северна Америка. На Стария континент се наблюдават голям брой иновативни икономики: 16 от тях са иновационни лидери (т.е. в топ 25). Общо 10 се изкачват нагоре: Франция (11-а), Исландия (17-а), Австрия (18-а), Естония (21-ва), Унгария (34-а), България (35-а), Словакия (37-а), Литва (39-а), Русия (45-а) и Беларус (62-ра).

В света топ 10 се допълва от Нидерландия, Финландия, Сингапур, Дания и Германия.

В дъното на класацията са Ангола, Йемен, Гвинея, Нигер и Бенин.

Според авторите на доклада въздействието на кризата, причинена от пандемията от коронавирус, е „изключително неравномерно“ в различните икономически сектори. Инвестициите в научно-изследователска и развойна дейност са увеличили компаниите, занимаващи се с интернет технологии, софтуер, фармацевтични средства и биотехнологии. В същото време в областта на транспорта и пътуванията е отчетен спад на този вид инвестиции.

Много сектори показаха впечатляваща устойчивост, особено тези, които активно цифровизират, използвайки технологии и иновации, коментира генералният директор на СОИС Дарън Танг По думите му иновациите играят важна роля за преодоляване на общите предизвикателства, пред които сме изправени, и за изграждане на по-добро бъдеще.

СОИС е специализирана агенция на ООН със 193 страни членки.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар