Най-мощният апарат за ЯМР в света е готов да разкрие тайните на човешкия мозък (видео)

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Най-мощният в света апарат за ядрено-магнитен резонанс направи първи изображения на човешкия мозък и вече е готов да даде по-добра представа за неговото функциониране, както и за някои невродегенеративни и психиатрични заболявания, предаде АФП, цитирана от БТА.

През 2021 г. изследователите на френския научен институт в CEA бяха решили да прекратят работата си след повече от 20 г. разработка, преди здравните власти да дадат зелена светлина за изследване на хора. В последните няколко месеца около двадесет здрави доброволци успяха да стигнат до машината, която направи първите изображения на мозъците им.

Подобно ниво “никога не е постигано в CEA”, казва Александър Виньо, физик и директор на научните изследвания в института.

Магнитната индукция достига 11,7 тесла, което дава възможност да се получат десет пъти по-прецизни изображения от тези в болниците, където мощността на магнитно-резонансните скенери не надвишава 3 тесла.

“С тази машина можем да видим малките съдове, които захранват черепната кора, или детайли от малкия мозък, които досега бяха почти невидими”, коментира Виньо.

“Това първо постижение в света ще ни позволи да откриваме и лекуваме по-добре мозъчните заболявания”, каза министърът на научните изследвания Силви Рьотайо в изявление за АФП.


Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар