Най-мощният суперкомпютър в Източна Европа ще заработи в България през юли

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В София Тех Парк е бил доставен и вече е сглобен българският суперкомпютър, част от мрежата EuroHPC, базиран на архитектурата BullSequana XH2000 на Atos, обявиха от френската компания. Очаква се суперкомпютърът да заработи през лятото.  

Суперкомпютърът щe бъде най-мощният в Източна Европа, а очакванията са с неговата помощ България да се позиционира като лидер в областта на високите технологии в региона. 

Atos Supercomputer

Целта е суперкомпютърът да спомогне за подобряване на европейските научни изследвания и да насърчи иновациите, като предостави достъп до най-съвременната инфраструктура за високопроизводителни изчисления на широк кръг потребители от научноизследователската общност, промишлеността и публичния сектор.

Atos Supercomputer

Суперкомпютърът, чиято производителност достига 6 петафлопа, ще служи още за развитието и на много други области, като биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, медицина, биоинженерство, метеорология и борба с изменението на климата, поясняват от Atos. 

Проектът е финансиран от бюджета на България и на EuroHPC JU, като общата инвестиция възлиза на 11.5 милиона евро. 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар