Най-накрая! В ход е план за разтуряне на правителството

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В ход е план за постепенното разтуряне на правителството на сглобката

Както е известно, в момента по върховете на държавата безчинстват “Продължаваме промяната – Демократична България”, които се озоваха там с любезното съдействие на Бойко Борисов и ГЕРБ.

Събитията от последната седмица обаче красноречиво подсказват, че наближава краят на т.нар. сглобка, сформирана уж като ротационен кабинет. До ротацията на Николай Денков с Мария Габриел обаче вече е почти сигурно, че няма да се стигне, а индикациите за това дойдоха последователно в ето този ред…

Точно седмица преди началото на есенната сесия на Народното събрание, Борисов размаха пръст на правителството с остро опозиционна реч, насочена директно към Министерски съвет: “В момента еднолично партията на промяната поголовно подменя всичко само с нейни кадри без да се коментира. Ако това е сглобката, не виждам как ще продължим да участваме”. Упреците си към управлението лидерът на ГЕРБ отправи от врачанското село Лиляче, където го отведе мероприятие на младежката организация на партията му.

Стратегът от Банкя насочи втората отровна стрела по своите (не)коалиционни партньори в петъчния ден, минути преди първото заседание на депутатите. Цели две седмици след показния разстрел на Алексей Петров на 16 август, лидерът на ГЕРБ най-накрая проговори какво знае, като реално потвърди публичната тайна, че екзекутираният бизнесмен е бил архитектът на настоящото правителство.

Хора, които познават добре Борисов, коментират, че той предвидливо е изчакал именно вчерашния ден, когато парламентът подновява работата си, за да раздруса още по-здраво сглобката. Логичното се случи – думите на Борисов разбуниха духовете в парламента и посмъртно Алексей Петров влезе в дневния ред на депутати и министри, като първите искаха обяснение от вторите каква точно е ролята на убития бизнесмен в управляващата сглобка.

Иначе градската легенда, която Алексей отнесе в гроба си, твърди, че срещата му с Татко Петко, Бойко Борисов и Кирил Петков се е случила в Самоковския манастир, като на нея е била решена съдбата на кабинета “Денков” срещу обещанието на лидера на ГЕРБ да не вади повече клипове на Киро и Лена от квартирата с “парапета”.

Паралелно с всичко това сред редиците на ГЕРБ, които по команда гласуваха “За” кабинета “Денков-Габриел” (с изключение на Делян Добрев – б.р.) все повече се надига масово недоволство срещу правителството на “Промяната”. Само допреди седмици, депутатите на Борисов като послушни кутрета кимаха с глава и чинно изпълняваха нарежданията на вожда в пленарна зала, но в петък, в рамките само на няколко часа трима от ключовите фигури в ГЕРБ изстреляха мощен залп срещу правителството.

Костадин Ангелов открито атакува военния министър Тагарев заради скандалното му писмо, с което се опита да извие ръцете на “Пирогов” след панаира със съветника му Емин Мустафа.

Последва мощна атака и от заместник-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев по повод разкритието, че средства от Плана за възстановяване и устойчивост по линия на Министерството на иновациите и растежа са разпределени до отидат до дружества, свързани с “Продължаваме промяната”.

“Това е един от малкото стартирали проекти по Националния план за възстановяване и устойчивост. След 2 (две) години закъснение. Дори повърхностен анализ показва, че половината одобрени фирми са свързани с ръководството и активисти на ПП.

Не казвам, че е незаконно. Мисля, че не е хубаво. Мисълта ми е друга. Моля ви да си представите, че сме 2020 година и притежавана от мен фирма получи публично финансиране. Това ще е новина на първите страници, ексклузивни коментари по ТВ, буря в социалните мрежи, колажи как прехвърлям пари от един джоб – в друг, справедлив народен гняв…

Доколкото разбирам, сега всичко е ОК… Не разбирам…”, коментира скандала Томислав Дончев от ГЕРБ.

“Аз пък казвам “нулевотолерантните към корупция” да върнат парите!!! Или прокуратурата и КПКОНПИ да ги погват! Всичките!!!

P.S. Възможно ли е за това да искат да овладеят службите? Да могат да си прикриват следите?”, риторично попита и Делян Добрев в края на напрегнатия петъчен ден.

Междувременно, Тошко Йорданов от “Има такъв народ” влезе в ролята на пророк и заяви, че до месец и половина чака оставката на правителството.

Да приемем, че говори и от името на шефа си. Да, Слави обикновено познава!…


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар