Най-накрая метрото е достъпно и за инвалидни колички – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Влаковете в столичното метро вече са достъпни за хора с увреждания. С помощта на специални рампи гражданите на инвалидни колички ще могат по-лесно да се качват в мотрисите.

За целта  човекът с увреждане трябва да се обади един час предварително на телефон 921 21 00 и да каже в колко точно часа на коя спирка ще бъде. Там ще го чака служителят на “Метрополитен”, който ще опъне помощното съоръжение и ще го придружи до спирката му, предаде Дарик. 
 
Градската среда в София не е от най-достъпните за хора с увреждания. От днес обаче именно те ще могат по-лесно да се придвижват с метрото.

По инициатива на омбудсмана Мая Манолова и Столична община се изгради подвижна рампа, която да служи на хората с инвалидни колички да се качват по-лесно във влаковете. Достатъчно е само да се направи предварителна заявка за пътуването на телефон 921 21 00 и служител на Метрополитен ще съдейства за поставянето на рампата.
 
Идеята за реализацията е на директора на Института за модерна политика Петър Кичашки, който също има двигателни проблеми:
 
“Просто решение, но много ефективно, защото с една такава рампа всеки един човек на количка може да влезе, без да се налага да бъде повдиган, носен или да се молиш на пътниците някой да помогне”.
 
Манолова пое ангажимент скоро и църквите да станат достъпни за хора с увреждания.

“Ще помогнем да станат достъпни. Част от църквите в София имат нужда от рампи, подобни на тази, която бе изработена за метрополитена. Може би ще ангажираме социално чувствителния бизнес в София, за да помогне”, каза Манолова.
 
От Столична община пък обещаха да изработят цялостна стратегия за приспособяване на градската среда към хора с увреждания.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар