Румен Радев Асен Василев Кирил Петков

Най-накрая! Президентът сваля доверие от кабинета по Гергьовден

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пълното разминаване в позициите на президента и правителството към войната в Украйна ще стигне до радикална развръзка.

Румен Радев може да обяви сваляне на доверието към кабинета „Петков” още по Гергьовден, научи Lupa.bg от запознати с развитието на политическата драма.

Отношенията на Радев с Кирил Петков и Асен Василев, които лично той легитимира на първа линия в  изпълнителната власт, в момента са на точката на замръзване, разказват от общия им приятелски кръг.

Държавният глава не от вчера не подкрепя техни ходове, но след като неодобрението му за военна помощ за Киев бе наречено позорно от финансовия министър, президентът най-вероятно ще реши да изгори всякакви мостове с изпълнителната власт. Радев даде индикации за това, след като нарече твърденията на Василев по негов адрес цинизъм.

 

Радев бил особено гневен и от предизвиканите обществени реакции към личността му, които заливат социалните мрежи – там изобилстват куп обидни и дори нецензурни определения, а като капак и предложението на журналиста Светослав Иванов президентът да отиде при Путин.

При натегнатата ситуация, обръщението на Радев към народа е било само встъпление към пълното скъсване на отношения с правителството.

В неделя, Радев излезе с пространно обръщение към народа, в което затвърди вече ясните си позиции. Там той си позволи и тежки квалификации, които очевидно бяха предназначени тъкмо към неговите бивши протежета.

Има политици, които са готови да направят опасната стъпка – да сложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели. Да не забравяме, че войната е бизнесът на демагозите. Такива има във всяка страна. Чуждият живот – този на обикновените хора е стоката, с която те се разплащат помежду си. Никоя политическа демагогия не трябва и няма правото да залага живота на почтения, работещия човек, отсъди Радев. В прав текст той отново обяви, че не бива да се допуска въвличането на България във войната. Като български офицер ще отстоявам позицията си докрай, увери президентът.

Свалянето на доверие към изпълнителната власт няма да е за първи път за Радев. Преди две години, през февруари 2020-а, президентът свали доверието си от кабинета на ГЕРБ, с което отвори вратата към масовите протести и падането на правителството.

„Кабинетът тихо прокарва реформа на валутния борд. Законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси. Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване. Институции, призвани да бъдат независими, погазват показно закона, превръщайки се в инструмент на властта. На лице е организирано настъпление срещу гражданските свободи. Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация. На всичко това трябва да се сложи край.”, заяви тогава Румен Радев, отново в телевизионно обръщение към народа.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар