Най-накрая премахват паметника пред НДК – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Благодарение на българското председателство на Съвета на ЕС най-накрая чудовищните отломки от мемориала “1300 години България” пред НДК ще бъдат премахнати окончателно. До няколко дни ще започне демонтирането му, съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

Скоро започва и обновлението на парка пред НДК, който ще бъде основната локация по време на предстоящото председателство, посочи тя, цитирана от Дарик.
 
Ремонтът трябва да приключи до есента, а общината е заделила близо 5 млн. лева за реконструкцията на парка.
 
“След дългогодишни спорове сагата с паметника край НДК вече е решена и той ще се демонтира”, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.
 
“Имаше много съдебни дела, съдът взе своето решение, така че в момента е въпрос наистина само на техническата подготовка и изпълнение. Категорично не мога да се съглася, че тук става въпрос за разрушаване на паметник, защото всички виждаме за какво говорим. Аз заварих това съоръжение под формата на опасни руини, падаха плочи. Опасно е и в момента, падаха и огради. Тук не става въпрос за реставриране. Това е руина”, категорична бе тя.

От 21 юни площадът пред НДК отново е в ремонт. Този път общината ще обновява алеите пред централния вход. “Миналата година отделихме тази зона с оглед необходимостта от изграждане на хидроизолация, каквато липсваше”, каза градоначалникът. Очаква се до есента да приключи ремонтът, като за него са отделени 5 млн. лв.  
 
От “Московска 33” чакат правителството да отпусне пари и за цялостен ремонт на булевард “България”.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар