Най-ниска е активността в 24-ти избирателен район София – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България избира депутати за Народното събрание и Европейски парламент. Изборният ден започна точно в 7:00 часа и продължава до 20:00 часа, но ако има чакащи пред секциите до 21:00 часа. Вотът е с хартия и машини.

Централната избирателна комисия дава първия си брифинг в изборния ден.

“Малко над 8% е избирателната активност към 11:00 часа”, заяви Росица Матева – говорител на ЦИК.

Най-ниска е активността в 24-ти избирателен район София – 5,44%. Най-висока е активността в Монтана – 12,67%.

“В изборите за членове на ЕП към 11:00 часа избирателната активност е 8,49%”, допълни Матева.

Най-ниска по отношение на европейските избори е в 16-ти изборен район Пловдив град, а най-висока е в 29-ти изборен район Хасково – 11,66%.

Тя допълни, че се гласува общо в 12 972 секции в страната и извън страната. Извън страната те са 769. 12 203 са в страната.

“Има много сигнали за това, че има машини и при машинното гласуване, не се отпечатва цяла бюлетина, на която да е показан вотът на гражданите”, казаха от ЦИК.

Добави, че има и сигнали за бюлетини, на които не се отпечатва никакво съдържание. От ЦИК са изпратили указания до районните и секционни комисии извън страната, че когато от отпечатана бюлетина от вота, не може да се се установи вотът на избирателя – избирателят да бъде допуснат да гласува с хартиена бюлетина.

“Като за тази цел във всички тези случаи секционната избирателна комисия съставя констативни протоколи, които след това се прилагат към протокол”, обясни Матевам цитирана от БНТ.

Тя допълни, че 42 е броят на машините, с които е преустановено гласуването. 2 от тях са извън страната.

Към този момент в ЦИК са постъпили 7 жалби и 14 сигнала. Основната причина е нарушение в работата на секционните избирателни комисии. 2 са сигналите за предизборна агитация, както и няколко сигнала за нарушения в машинното гласуване.

Росица Матева се обърна към избирателите:

“Ако имат такива оплаквания, нека ги отнасят към съответната районна-избирателна комисия, защото изпращайки ги на ЦИК, ние след това ги препращаме към РИК и се губи време, за да се реши проблема”.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар