Промяната ППДЕБЪ

Най-новата им важна и спешна тема, жизненоважна за всеки българин – смяна на националния празник от 3 март на 24 май

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Най-новата им важна и спешна тема, жизненоважна за всеки българин – смяна на националния празник от 3 март на 24 май

Само клетият суверен продължава да се чуди какво всъщност ще му донесе тази очаквано-неочаквано колаборация между доскорошните заклети врагове

Т.нар. гражданска инициатива през годините е събирала лица като Христо Иванов, Антоанета Цонева, Асен Генов

Съдебна реформа, промени в Конституцията, ограничаване на правомощията на главния прокурор – това са познатите рефрени, които слушаме от месеци, даже от години. Новото е, че ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, от заклети врагове, вече дружно работят по конституционна реформа,  като обявиха, че ще изготвят свои проекти, но ще внесат общ. ДПС представиха своя още миналата година, в неделя коалиция ДС, а именно ПП-ДБ също представиха своя, като само партията на Бойко Борисов все още не е показала своите предложения.

Проектът на Добрите сили предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет, като прокурорите се отделят в Прокурорски съвет; намаляването на правомощията на главния прокурор; въвеждане на мандатност на кметовете; президентът вече да не може да назначава свои хора за служебни министри, а тази функция да извършва редовното правителство в оставка, както и най-новата им важна и спешна тема, жизненоважна за всеки българин – смяна на националния празник от 3 март на 24 май.

Именно промените в конституцията и правосъдната реформа бяха част от основните цели, заради които ГЕРБ и ПП-ДБ се договориха за съвместен кабинет, като впоследствие ДПС също изрази готовност да се включи в тези договорки. И така, от най-големия враг на демократична общност, изведнъж Делян Пеевски се превърна в уважаван партньор от същите. Е, не е ли хубаво?

Откакто ПП-ДБ и ГЕРБ се прегърнаха, разбирайки се отавна неудобният главен прокурор на първите Иван Гешев да падне жертва на новото съглашение, великата съдебна реформа направо лети. Леят се предложения, всеки чурулика възторжено, старите вражди са забравени, ГЕРБ вече не са мафия (за коалиция ДС), а ДПС и Пеевски не са част от олигархичен кръг (според ДБ-ПП), оформил обръчи от фирми. Да, безспорно е прекрасно!

Висшият съдебен съвет също мигновено удари по едно рамо на реформаторите (вероятно точният израз е – беше принуден да удари по едно рамо), поетапно освобождавайки се от Гешев и от Ясен Тодоров – заместник-директор на Националната следствена служба.

Той, Съветът, също ще бъде реформиран, като идеята е да назначава ръководителите на ВКС и ВАС. Сега това е в ръцете на президента.

Според министъра на правосъдието Атанас Славов това не е ограничаване на функциите на президента, а целта е “да няма пряка политическа намеса в процеса по назначаване на висшите ни магистрати”. Ама разбира се, много трудно е да се досетим, че ДБ (ПП) най-накрая намериха начин, както и подкрепа, да определят правилата на играта.

За да е пълен циркът, на съвместен брифинг ПП-ДБ и представители на НПО-то “Инициатива Правосъдие за всеки” представиха търсените промени в Конституцията. Т.нар. гражданска инициатива през годините е събирала лица като Христо Иванов, Антоанета Цонева, Асен Генов, а един от инициаторите им е Мирослава Петрова, която беше и управител на Фондация “Антикорупционен фонд”, която от своя страна се появи внезапно на политическата и обществена сцена през 2016, като с появата си, бе финансирана със солиден финансов стимул от близо 1 млн. лева от  „Америка за България“. Рекордният грант беше по програма “Гражданско общество и демократични институции”, по която се финансира и “Икономедиа” на Иво Прокопиев. Целта на програмата беше организиране и провеждане на “събития, кампании, дискусии, конференции и обучения и други колективни прояви”, което всъщност означава само едно – платени протестърски прояви, целящи подкопаване на авторитета на институциите в страната ни, каквото се случи в следващите години. Не може да се оплачете – става все по-хубаво!

Демократичните сили няма как да не са доволни – след като години наред безуспешно се бориха с така неудобния им главен прокурор, накрая именно тези, които издигнаха и подкрепяха Гешев през всичките тези години – ГЕРБ и ДПС, им подадоха ръка. Какво прекрасно лято!

Самата четворна коалиция дойде на власт с обещания за детрониране на Гешев, но всичките им опити да използват съществуващата законова процедура за предсрочното му освобождаване се оказаха неуспешни, а всичките им мераци да противопоставят своите виждания на неговите, завършиха с тотално фиаско за тях, разкривайки тоталната им некомпетентност.

Но сега за тях дойдоха по-светли времена, стана им толкова широко около врата, че се заеха и с жизненоважния за всеки жълтопаветник въпрос – как да сменим националния празник, като за целта този въпрос беше приравнен до тези, свързани с промените в Конституцията.

Нерде Станбул, нерде Ямбол дет се вика, но това не им попречи да мобилизират активистите си по социалните мрежи и форуми, които активисти умно огласят пространството, обявявайки всеки, който не е съгласен да сменим 3 март, за русофил. Смееш ли да им възразиш…

Всички е точно, щом вече и ДПС, и ГЕРБ, и Борисов  – доскорошни заклети врагове с (раз)градската (екс) десница, са се прегърнали дружно. Вече няма никаква пречка пред тези толкова жадувани промени, весело е, хубаво е и отвсякъде се чува музика… Само клетият суверен продължава да се чуди какво всъщност ще му донесе тази очаквано-неочаквано колаборация между доскорошните заклети врагове, освен че вероятно ще се сдобие с нов национален празник, но не смее да мъцне и тихичко се е спотаил в ъгъла, надявайки се, че и тази поредна задруга няма да я бъде дълго.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар