Картофи

Най-необичайните приложения на картофа

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Всички сме свикнали с кулинарните приложения на картофите, които са любима и основна храна на много хора. Но вероятно не знаете, че освен за храна, картофите имат редица други полезни приложения, с които си струва да се запознаете.

Сгъстяване на течни ястия

Едно от приложенията на картофите в кухнята е използването им за сгъстяване на най-различни супи, яхнии, сосове, лютеници и пр. Това става по два начина: ако добавите картофено пюре към ястието, което желаете да сгъстите; другият вариант е да си направите собствено картофено нишесте у дома.

Приготвяне на картофено брашно

Картофеното брашно не е същото като картофеното нишесте и може да замести бялото пшенично брашно в приготвянето на редица тестени храни, като домашни крекери, хлебчета, палачинки и дори бисквити и торти. Открито е през годините, когато е имало недостиг на брашно, а приготвянето му у дома е напълно възможно.

Намаляване на излишната сол в храната

Ако сте пресолили манджата и се чудите как да я оправите, най-лесният начин е да добавите няколко парчета картофи в нея, да ги оставите за около 15 минути и след това да ги извадите. Те ще абсорбират голяма част от солта и ще оправят вкуса.

Разбира се, за кулинарни приложения ви трябват качествени картофи, които при това се предлагат на достъпна цена. В тази била нова брошура ще намерите български картофи, отгледани по екосъобразни стандарти, при това с 25% намаление.

Картофите са чудесен източник за подхранване на растенията

Можете да използвате останалите излишни картофи, както и обелките от картофите за мулч или да ги прибавите към компоста си за подхранване на други растения. Но можете да наторите растението с картоф по по-директен начин, като пробиете дупка в голям картоф, поставите роза или друго растение в картофа и го засадите заедно с него в саксия или директно в земята. Това ще даде отличен старт на растението, което ще има всичко необходимо, за да се развива пълноценно и бързо. Същият начин се използва и ако желаете да размножите розата си чрез резници.

Спира замъгляването в оранжерията

Ако натриете с нарязан на половинки картоф стъклото в оранжерията си, то ще спре да се замъглява. Замъгляването пречи на градинарите, тъй като растенията не получават необходимото количество светлина и страдат от образуването на капки. С това приложение на картофа можете да се отървете от този проблем.

Възпрепятства обледяването на стъклата

Независимо дали става въпрос за сграда с обледяващи се през зимата стъкла или за кола, можете да спрете това обледяване с помощта на картоф. Натъркайте с отрязан картоф стъклата и след падането на температурите резултатът ще е на лице.

Отстранява ръждата

Може би не знаехте, но картофът е отлично средство за премахване на ръжда от стари инструменти за градината или други уреди.

Отстранява лепнещите остатъци по ръцете

Ако приготвяте тесто, кайма за кюфтета или друг вид лепнещи субстанции, можете лесно да се освободите от остатъците, като натъркате ръцете си с картоф. Картофът ще отстрани от ръцете ми и оцветяване от цвекло, горски плодове, зелени орехи и др.

Отстранява петна от дрехи, килими и др.

Колкото и невероятно да звучи, картофите не само отстраняват оцветяването по ръцете, но и петната от килими, дрехи и тъкани. За целта натъркайте петната със суров настърган картоф и изплакнете с топла вода.

Почиства прозорци, обувки

Друго необичайно приложение на картофа е почистването на прозорците у дома. Натъркайте прозорците със нарязан суров картоф, след което ги избършете с чист парцал и ще се удивите на техния блясък.

По същия начин можете да върнете блясъка на обувките си, като ги лъснете с разрязан картоф и избършете с влажна кърпа.

За направата на домашен дезодорант и козметика

Картофеното нишесте участва в редица рецепти за направата на козметика у дома и може да замести царевичното нишесте или арарута.

Коментари

Коментара

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар