Най-пиещите страни в света са Латвия и Литва. България не изостава много

Най-пиещите страни в света са Латвия и Литва. България не изостава много

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Списъкът на най-пиещите страни в света се оглавява от Латвия и Литва, съобщава Fox News. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) сравни консумацията на алкохол в 48 страни и публикува резултатите.

Оказа се, че жителите на балтийските страни пият средно по 12 литра алкохол годишно.Следващи в списъка са Чехия, Естония и България, където консумират с литър по-малко. В доклада няма данни за Русия.


„Измерена чрез данни за продажбите, общата консумация на алкохол е средно 8,6 литра на човек в страните от ОИСР през 2021 г., което е спад от 8,9 литра през 2011 г. Латвия и Литва отчитат най-високо потребление през 2021 г. (над 12 литра на човек), следвани от Чехия, Естония и Австрия – всички с над 11 литра на човек. Турция, Коста Рика, Израел и Колумбия имат сравнително ниски нива на потребление (под 5 литра на човек). Сред присъединяващите се и партньорските страни потреблението е относително високо в България и Румъния (11 литра и повече на човек) и ниско в Индонезия, Индия и Китай (под 5 литра).“, пише в изследването.

Потреблението на алкохол е намаляло в 23 страни между 2011 г. и 2021 г., като най-големият спад се наблюдава в Литва и Ирландия“, се казва в съобщението от 9 ноември.

В същото време консумацията на алкохол се е увеличила в Мексико и Норвегия, но с литър.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар