Цената на литър бензин в Гърция гони 3 евро

Най-после! Промяната си отива и бензинът тръгна надолу

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Цените на горивата плавно тръгнаха надолу като вече може да се зареди бензин за под 3 лева за литър, като се включи отстъпката от 25 ст., която е част от антикризисните мерки на правителството и намалението, което предоставят големите вериги бензиностанции.

Така при цена на таблото от 3,30 лева за литър, ако разполага с карта на веригата ще платите 2,98 лева на касата. От началото на юли до сега средната цена на бензина е паднала с 5 ст., става ясно от данни в сайта с цените фуело.нет.

Средната цена на най-масовия бензин А95 е намаляла от 3,40 на 3,35 лева за литър, което е с 1,5 на сто по-малко. При дизела спадът е с 6 ст. и в момента литър се продава за 3,50 лева.

Най-значително обаче е намалението при пропан-бутана – с близо 15 на сто. В началото на месеца газта вървеше по 1,55 лева за литър, а в момента е 1,32 лв.

С намалението на цените пълненото на един резервоар с бензин с капацитет около 50 литра ни излиза с 2,50 лева по-евтино.

Потребление

Поевтиняването на горивата започна плахо, след като депутатите се обединиха около идеята да въведат отстъпка за потребителите. За целта в актуализацията на бюджета са заложени 150 млн. лева до края на годината.

По данни на НАП, където се подават сведения за използваните отстъпки, към момента са заредени общо 64 млн. литра гориво с 25% намаление. Най-много от отстъпка са се възползвали шофьорите, които карат коли на пропан-бутан. Те са изразходили общо 6,3 млн. лв. На второ място е дизелът, където са използвани отстъпки 5,5 млн. лева. 4 млн. лева пък са потребените под форма на отстъпка пари за бензин, а за метана –  4150 лв.

Икономията, която правят потребителите при зареждане на 50-литров резервоар, е в рамките на 12-13 лева.

Петрол

В световен мащаб обаче цената на суровината за производство на горива расте. Черното злато поскъпна с повече от 1% в четвъртък, разширявайки печалбите от предишната сесия. Пазарът е подкрепен от повишения апетит за риск сред инвеститорите, по-ниските запаси от суров петрол и възстановяването на търсенето на бензин в Съединените щати. Фючърсите на сорт Брент за август се повишиха с 1,3% до 103 долара за барел. Американският лек суров петрол (WTI) скочи с 1,4% до 98,70 долара за барел. И двата сорта поскъпнаха с близо 2% по време на сесията в сряда.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар