Най-скъпите парфюми в света са с български съставки

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В едни от най-скъпите парфюми използват български съставки. Еталонът за лавандулово масло – Франция, отстъпи заветното първо място на България, която вече е производител номер едно в света.

Заради мана – болест по растението, Франция изостанала в производството на лавандулово масло за поредна година. Този факт потвърждават и от Би Би Си в репортаж за производството на етерични масла в страната ни, озаглавен “Мирисът на успеха: как България стана глобален лидер в производството на лавандула”, пише “Труд”.

Въпреки че навсякъде по света споменеш ли розово масло, всички правят аналогия с България – “страната на розите”, се оказва, че производството на лавандула е десетки пъти повече от това на рози – 176,8 тона срещу едва 4,3 т за 2018 г.

Като тенденция на пазара може да се отчете, че Франция изкупува българско лавандулово масло и взима 25% от износа ни, вместо да използва собствената си реколта, а това говори за огромен успех за страната ни. Освен за Европа, нашите производители на лавандула изнасят за Китай, САЩ, Нова Зеландия, Швейцария.

Български фирми изнасят значителни количества и в Германия, Унгария, Австрия, Холандия, Индия, Великобритания, Испания и Канада. Едва 44 тона остават за вътрешния пазар. “Имиджът на България се дължи на многото нови насаждения, които бяха създадени от 2017 г. вследствие на експанзията на изкупната цена на лавандулата и маслото, която достигна до 250 лв. за килограм. Голяма част от зърното и рапицата в Северна България бяха изкоренени и на тяхно място засадиха лавандула.

Над 150% повече са насажденията само за три години, а производството на етерични масла и есенции у нас спрямо 2014 г. нараства с 83,5%”, обясни Гергана Андреева, изп.-директор на Българската асоциация на етерични масла, парфюмерия и козметика. Страната ни в момента е на първо място и по добив и по износ в света, като конкуренти, които да ни изместят, в момента няма.

В своя репортаж от Би Би Си посочват, че България била най-големият производител на лавандула през 70-те години на миналия век, когато у нас имало 70 хил. декара, от които се произвеждали 155 тона масло. Сега те са 205 хил. дка с производство от близо 200 тона, с които си връщаме заветното първо място в света.

Най-качествено е в Южна България

“В Южна България качеството на маслото е най-доброто у нас”, каза Гергана Андреева, като уточни, че това са районите на Карлово, Калофер, Стрелча, Брезово. В момента обаче изкупната цена е ниска заради свръхпредлагане – средно 107,83 лв./кг. В складовете имало дори стока, произведена през 2018 г., но тя не отговаряла на изискванията, затова не е продадена.

“Някои производители на лавандулово масло смесват сортовете “Хемус” и “Дружба” с новите “Рая”, “Сефтополис”, “Юбилейна”, вследствие на което се получават влошени качества на маслото. Вместо да се смесват сортове, трябва да се подходи като се смесят отделни партиди от масла, в зависимост от това за кой сектор ще се използват”, обясни Андреева.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар