Най-скъпият американски стелт самолет е с част от Китай

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пентагонът спря доставките на „невидимия“ F-35 – най-скъпият военен самолет в историята.Причината за това е, че компонент от неговия двигател всъщност е произведен в Китай.

Разследване на Пентагона: Изтребителят F-35 лети с 871 дефекта

САЩ започна да пенсионира част от своите F-35

Частта, според Politico, е метална сплав, която изгражда важен магнит, вграден в помпите на реактивния двигател на F-35. Оказва се, че компонентът от Китай е ключов за работата на агрегата.Вижте F-35 в пълния му блясък >> >> >>


Военните са на мнение, че частта не пречи на разузнавателните и отбранителните възможности на САЩ.

Потвърдихме, че магнитът не предава информация и не уврежда целостта на самолета„, каза Ръсел Гомеър, говорител на програмата за F-35.

F-35 остава безопасен за полет и ние работим с Министерството на отбраната, за да разрешим проблема възможно най-бързо, за да възобновим доставките„, заявяват производителите от Lockheed Martin.

Макар магнитът да не изпраща информация към Китай той е сериозна уязвимост на фона на все по-обтегнатите отношения на Вашингтон с Пекин. Възможно е това да причини проблеми на F-35 в бъдеще, ако самолетът се окаже без необходимата част. Щатите обаче лесно биха могли да намерят алтернатива на сплавта.

Днес F-35 е известна като най-скъпата военна програма в историята, като за разработката на самолета и производството на поръчаните бройки Пентагонът е платил 1,7 трилиона долара. Изтребителят е световен лидер що се отнася до стелт качествата си. Въпреки това софтуерните бъгове и проблеми с електрониката стопираха дълго време пълния потенциал на самолета.

Междувременно Пекин е пред сключването на договор за покупката на втори стелт изтребител – FC-31 Gyrfalcon. Самолетът е изцяло създаден в Китай и има значителни визуални прилики с американския F-35.

FC-31

FC-31

Снимка: Weibo

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар