“Най-якото” парти в София: Къде има тоалетна? А въздух? – Гледна точка

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вече дни наред се говори за най-големия “ивент” в България: новогодишното парти на ЕХЕ. Ако там се беше стигнало до второ “Индиго”, кой щеше да поеме отговорността за смачкани и останали без въздух младежи?

Къде ми е якето? Къде има тоалетна? Къде има въздух? За хиляди млади хора, отишли да посрещат Нова година на партито на EХЕ в Nu Boyana Film Studios, тези три въпроса са били ключови. А за чакащите на опашката отвън главният въпрос е бил докога ще чакат. Ако в нощта срещу 1 януари в някоя от седемте зали или коридори в киностудията се беше случило второ “Индиго”, кой щеше да поеме отговорността за смачкани и останали без въздух младежи? Сигурно щяха да обвинят линейките, че не идват навреме – защото все някой трябва да е виновен.

Линейките, които на 21 декември 2001 година дойдоха пред “Индиго”, откараха един труп, шест деца, починали по-късно, и още 12 пострадали, заради които двама охранители бяха глобени с 800 лева, шефът на дискотеката – с 3000 лева, а един бивш председател на Държавната агенция за младежта и спорта получи 3 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 1500 лева. След 7 години разхождане на делото по съдебни инстанции.

Така е в България. Всеки, който отива на протест, парти, мач, трябва да е наясно, че при инцидент не може да разчита на институциите, само на чудо или на приятели и близки, ако успееш да им се обадиш. Институциите не служат на хората, те обслужват силните на деня или някой “мой човек”, в най-добрия случай не си мърдат пръста.

Добре, че жертви няма

Какво свършиха институциите в случая с най-голямото новогодишно парти в страната, след което вълна от гневни коментари и видеа заля социалните мрежи? Или по-скоро какво не свършиха?

След запитване на Дойче Веле от пресцентъра на МВР обясниха, че вътрешното министерство няма ангажимент към безопасността на това мероприятие. Организаторът е наел частни фирми за организация и охрана, както и за осигуряване на противопожарната безопасност.

“Подаден е един единствен сигнал за нарушаване на обществения ред, класифициран като “незначителен” и той не се е потвърдил, когато патрулка е отишла на мястото”, казаха от пресцентъра.

От Комисията за защита на потребителите (КЗП) съобщиха за Дойче Веле, че при тях са постъпили 46 сигнала на участници в злополучното парти. В отговора на директора на дирекция “Контрол на пазара” Игнат Асенов се посочва, че оплакванията са заради лошата организация и затруднения достъп до някои зали. Асенов уточнява, че КЗП няма правомощия за контрол на организацията и продажбата на билети за такива събития. Какво могат да направят постфактум? Не много. Отишли са на място в първия работен ден, но партито е еднократно и няма големи надежди за санкции – процедурите са тромави и законът се нуждае не просто от корекции, а от изцяло актуализиране, за да е в полза на потребителите.

От “Пирогов” в София обещаха да изпратят информация на въпроса на Дойче Веле колко лица са потърсили помощ в новогодишната нощ с оплаквания от задух или др., подчертавайки, че няма как да се уточни колко от тях са били на партито на EХЕ.

Регионалната здравна инспекция (РЗИ), която по Закона за здравето осъществява държавния здравен контрол, също може да провери съответства ли мястото за партито на нормите за безопасност, след като ще трябва да побере над 10 000 човека. Не са забелязали, че на картата на фестивала не са отбелязани медицински пунктове. Не съобщават за такива и участниците, които са припаднали или получили паник атаки и задух. Билети са продавани до последния момент. 500 са били закупени само часове преди началото. И така гостите достигнали, според едни 13 000 -15 000, според други – 17 000 души. Това надхвърля капацитета на един среден стадион, но контролът на продажбите е в ръцете на самите продавачи.

Най-големият “ивент”

След партито в мрежата се появиха коментари на недоволни от събитието участници и Google ревюта с негативно съдържание за партито. Но впоследствие бяха изтрити. Това не е най-добрата реакция. Не може да се заличат новините за случилото се на деветото издание на NU YEAR’S FESTIVAL и ефектът им върху репутацията на бранда. Извинението е, че капацитетът бил изчислен спрямо “закритите пространства”, но са “подценили” как ще се разпределят хората “в тези пространства в определени моменти”. Обещават “задълбочен анализ” и поемат отговорността.

Потребителка на Tik Tok – Viktoria Nova, предложи нещо далеч по-добро – участниците в партито да получат безплатен пас за друго мероприятие на EХЕ или отстъпка за консумация на едно от събитията им през 2024 година. Така ще потвърдят изказаното в прессъобщението извинение, което гласи: “Никога цел №1 на големите ни събития не е била печалбата”. Защото съвсем не е благотворителност фактът, че са продали хиляди билети на цени между 140 и 250 лева за 7 зали, които ти гарантират само вход и тоалетна. За “евтините” билети е подсигурена химическа, за ВИП-билетите – нормална. А освен средствата от продажба има и значими спонсори.

На входа е имало четирима проверяващи (за толкова много посетители), а когато влезеш, едва успяваш да се добереш до залите с най-интересни изпълнители. Там следва друга изненада, според разкази в Tik Tok – на едни места можеш да плащаш питиетата с карта на ПОС терминал, на други не. Към незабравимите преживявания на притежателите на по-евтините билети се прибавя и трудно разминаване в тесните коридори с потоците от хора, също и чакането пред химическа тоалетна – между 20 минути и половин час. (Eдни са преброили общо шест, други седем химически тоалетни, не че разликата е голяма). Ако преди това си чакал и над два часа в студа, не можеш да забравиш. Намират се и отказали се от чакането. Както и мнозина, харесали музиката и изпълнителите, но не и организацията.

Но пък всички са живи.

Емилия Милчева, Дойче веле

Снимката е илюстративна

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар