Наказаният полицай Андон Андонов: Кадри разкриват какво казва по време на протестите

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Андон Андонов – днес това е едно от най-коментираните имена – от социалните мрежи до трибуната на Народното събрание, в скандала с непоказваните досега записи с полицейско насилие зад колоните на Министерски съвет по време на протестите миналото лято.

На 10 юли 2020 г., откогато са кадрите, той е ръководел сектор към специализираните полицейски части в СДВР и се смята, че е човекът, давал преки нареждания на униформените. Андонов е един от четиримата обвиняеми за насилие, но МВР се е разминал само с дисциплинарно наказание – забрана на повишение за 2 г., което е потвърдено след обжалване. Той обаче реално не е потърпевш от него, тъй като след протестите е сменил работата си и назначен в Бюрото по защита на свидетелите към главния прокурор. От прокуратурата съобщиха пред медии, че тогава той не е бил обвиняем, но тъй като вече е, е отстранен от длъжност.

„Искахте лицата на биячите. Това е основният организатор. Името му е Андон Андонов и към онзи момент е ръководител на сектор към Специализираните полицейски части в СДВР. Познавате го, нали, господа? Вие сте били негови началници по онова време“, заяви днес от трибуната на парламента каза Антоанета Цонева от „Демократична България“ и показа снимката му.

„Този, който е обаче началник сектор в Специализирани полицейски части е бил инсталиран веднага след установяването на неговата постъпка. Къде? В Бюрото за защита на свидетели, при Гешев. Това е неговата преторианска гвардия. Там ли се събира този башибозук? Там ли ги криете тези хора, за които твърдите, че няма да бъдат повишавани през следващите две години?“, попита риторично тя.

„Заслужил деятел на Бюрото за защита при главения прокурор веднага е станал там. Веднага. На по-висока длъжност с 800 лева по-висока заплата„, каза пък министър Бойко Рашков.

А Арман Бабикян от ИБГНИ цитира думи, за които каза, че са на Андонов и са извадени от протокол от обжалването на наказанието му пред съда:

„Под колоните на МС имаше пет-шест човека, като имаше и едно момиче, но всички бяха в добро състояние. Попитахме момичето дали има нужда от нещо. То се усмихна и каза, че няма нужда от нищо. Те бяха на земята. Седнали. Не съм видял никой служител да е влачил някого от протестиращите по земята. Винаги по двама служители ги водеха, държаха ги под мишници, за да не могат да се търкалят по земята“.

На кадрите и от записа, и от телевизиите, се вижда, че служител на МВР, който прилича на Андонов, докато полицаи влачат въпросното момиче, което по-късно друг полицай снима, докато то е на земята разголено и с белезници.

БНТ публикува свои кадри от протестите, направени и от протестиращ – Петър Бакалов. Той тогава разговаря с него

– Страх ли ви е понякога, че шефът ще Ви накаже, ако направите правилното нещо?

 – Никога.

– Никога?

-Не, страх ме е много. От тебе повече. Сериозно. Може да ме удариш, може да ме снимаш нещо… да стане. Недей сега (усмихва се).

Андонов не е открит за коментар.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар