Налични ли са противогрипните ваксини и колко струват – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Със застудяването на времето лекарите се готвят за нова грипна вълна. Общо 110 000 ваксини са предвидени да бъдат пуснати за продажба в аптеките. Около 190 000 ваксини ще бъдат осигурени по националната програма за превенция срещу сезонната инфекция. Хората над 65 години са в целевата група на тази програма. Ваксините са безплатни и могат да се поставят при личен лекар, съобщава NOVA.

Според Димитрия Стайкова, председател на регионалната фармацевтична колегия в Пловдив, ваксините са налични както в аптеките, така и в дистрибуторската мрежа при поръчка.„Максималните цени им са като миналогодишните – 27 и 23 лева. С 3-5 лева повече от предходните сезони. Има интерес към тях, ежегодно ваксиниращите се са много активни. Тези, които не са прибягвали до противогрипни ваксини, няма да го направят. Ваксината не може да се закупи без рецепта“, заяви тя.


По думите ѝ ваксините в България предпазват от щамовете Дарвин, Виктория от грипен вирус тип А, както и Австрия и Пукет – грипен вирус тип Б. „Новият грип ще бъде като предходните. Симптомите съвпадат с тези на ковид, ще бъдат разпознати като остро начало с общо неразположение, режим на легло. Има болки в ставите и в двигателните мускули, висока температура. При ковид има по-дълго протичане“, обясни Стайкова. И допълни, че се ваксинират както възрастни, така и деца, за да се намалят тежки усложнения от грип.

„Има недостиг на някои антибиотици, но има техни еквивалентни, произведени от други фирми. Генеричната замяна не е факт, затова трябва да се информират хората къде и кога са налични. Антибиотици се изписват единствено от лекар“, каза още тя.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар