Намаляват с 200 млн. лева парите за София по Плана за възстановяване

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Логиката на моята позиция по отношение на финансирането за столицата е чисто икономическа. Пет от шестте района на страната ни са сред най-бедните в цяла Европа. Районът на София не попада сред тях, а продължава да получава несъразмерно голяма част от средствата и парите ще бъдат намалени“. Това е заявил вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов днес в Министерския съвет по време на работна среща с кмета на София Йорданка Фандъкова и нейния екип.

Пеканов и експертният му екип посочиха, че е сериозна грешка за общата стратегия на страната административното задържане на София в Югозападния район за планиране. Преобладаващата част от столиците в ЕС са отделени в самостоятелни икономически райони.„Единствено България продължава да не следва този подход с цел да гарантира повече средства специално за столицата. Решението да не се извади област София от Югозападния район от предишното правителство за идния програмен период ни вещае съответно допълнителни проблеми и рискува парите за останалите населени места от Югозападния район“, смята вицепремиерът.


Според Пеканов в столицата не е установен устойчив модел на финансиране на инфраструктурните проекти и до известна степен е научена да получава „безплатен обяд“.

„Европейските институции от години ни казват, че това трябва да спре и че парите, които ни дават, трябва да отиват за сближаване, а не приоритетно за единствения ни район, който се справя малко по-добре. Съответно именно той трябва да търси по-добри и устойчиви модели, а също и да се финансира в по-голяма степен със собствени приходи“, отбеляза той.

„Отворихме тази дискусия, защото е дългосрочно важна за развитието на България. Никога не сме поставяли под въпрос важността на Софийското метро като водещ проект. Въпреки, че сме убедени, че това не е най-правилният механизъм за финансиране на важни инфраструктурни проекти, в нито един момент не сме застрашавали метрото. Но намаляване на средствата за столицата трябва и ще има. По настоящите ни разчети е нужно намаляване на финансирането по Плана с около 200 млн. лева. Правилно е тези пари да отидат за образование и здравеопазване на всички български граждани, а не само към отделни проекти в столицата“, категоричен е вицепремиерът.

Дискусия с кмета

Обезпокоена съм от изказвания на служебния зам. министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов за намаляване на средствата по Плана за възстановяване и развитие и проектите в София, които са включени в този план. Това заяви на 18 юни кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

Искам да споделя едно свое голямо притеснение по отношение на европейските средства, които София защитава и които позволяват да продължи промяната на града, подчерта Фандъкова.

„Коментира се намаляване на средствата в този план. Казах и на министър Пеканов при среща с него, че това би било безкрайно неправилно и несправедливо от гледна точка на това, че проектите са заложени в предишни вариант на плана и те са предварително съгласувани с ЕК. Става въпрос за проекта за продължението на метрото до кварталите „Левски“ и „Слатина“, каза столичният кмет.

Тя съобщи, че Столичната община има пълна готовност до края на годината да започне работа по удължаването на метрото и би искала гаранции, че тези средства, които са заложени, няма да бъдат намалявани.

Фандъкова припомни, че софиянци са най-големият данъкоплатец в държавния бюджет. Над 40 процента от БВП се произвежда в София, подчерта Фандъкова.

„Би било безкрайно несправедливо точно хората, които най-много внасят, да бъдат лишени от възможността за привличане на европейски средства. Чувам, че трябва да търсим други възможности за финансиране на нашите проекти, но ви уверявам, че СО използва всички възможни механизми и инструменти за финансиране на своите проекти“, изтъкна столичният кмет.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар