Напрежението между Украйна и Русия ескалира

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Русия увеличава числеността на войските си по украинските граници, което заплашва сигурността на Украйна, заяви днес в доклад, представен пред Върховната Рада, главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Руслан Хомчак, цитиран от Ройтерс.

В изказването си през парламента Хомчак обвини Русия в “агресивна политика” спрямо Украйна, а проруските сепаратисти – в систематично нарушаване на примирието в Източна Украйна, договорено през юли 2020 г.

Главнокомандващият каза, че руски военни части от различни региони се струпват близо до границите на Украйна под предлог за поддържане на боеготовността и подготовка за учения, което води до “постепенно усилване на войските в близост до държавните граници на Украйна”.

“Очаква се допълнително съсредоточаване на до 25 тактически съединения, което заедно с вече разположените войски близо до държавните граници на Украйна представлява заплаха за военната сигурност на държавата”, заяви Хомчак.

Той добави, че Русия е разположила 32 700 военнослужещи в Крим, анексиран от Русия през 2014 г., а нейни офицери командват 28 000 сепаратистки бойци в Източна Украйна.

Киев и Москва днес си размениха взаимни обвинения в “ескалация” на конфликта в Източна Украйна, а Русия заяви, че мирният процес е навлязъл в задънена улица, за което обвини украинските власти, отбелязва Франс прес.

Украинската армия и сепаратистите си отправят взаимни обвинения в нарушаване на примирието, а украински депутати казват, че от началото на тази година в конфликта за загинали 27 украински военнослужещи, включително четирима, убити от снайперисти миналата седмица.

Запитан за състоянието на мирните преговори в “Нормандския формат”, включващ Русия, Украйна, Франция и Германия, в интервю за в.”Аргументи и факти” говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че “нещата вървят зле”.

Според него не е станало възможно да се постигне напредък в изпълнението на Минските мирни споразумения, подписани през 2015 г., и тези, сключени в Париж в края на 2019 г., които доведоха до драстично намаляване на насилието, но не позволиха политическо уреждане. Песков хвърли вината за това на украинския президент Володимир Зеленски, когото обвини, че “тотално отхвърля всякаква идея за диалог” със сепаратистите.

“Скромните достижения, постигнати преди, бяха заличени”, каза Песков и допълни: “Напрежението се увеличава и никой не вижда причина да се събираме на най-високо ниво”.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар