НАП е засилила проверките на малкия бизнес вместо на едрия

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Данъчните инспектират 23-ма българи с имоти в Дубай и собственици на скъпи нови коли

Сериозно са нараснали данъчните проверки на малките фирми през 2021 г., става ясно от годишния отчет на НАП за 2021 г.(link is external) В публикувания отчет е посочено, че проверките през изминалата година са били 74 249 при 68 745 през 2020 г. Тенденцията се развива на фона на уверенията на финансовия министър Асен Василев и назначеният миналата година шеф на НАП Румен Спецов, че малкият бизнес няма да бъде притискан от прекален данъчен контрол, докато на фокуса на приходната агенция ще са големите фирми.

В същото време става ясно, че през 2021 г. са извършени 54 данъчни ревизии на големи и средни предприятия – толкова, колкото са били извършени и предходната година. По отношение на проверките на по-едри компании има ръст, но той е минимален –  под 5% – от 3073 проверки на големи фирми през 2020 г.  до 3213 през миналата година.

Все пак от отчета става ясно, че през изминалата година сериозно са намалели ревизиите на малки фирми – от 3676 за периода при ГЕРБ на 2968 при Спецов.

От данъчната агенция обясняват, че спадът в определени показатели за извършваните ревизии се дължи на отправени покани от НАП към фирмите да подадат коригиращи декларации със съответните поправки.

В годишния отчет на НАП за 2021 г. става ясно, че са изработени 66 доклади за данъчни и осигурителни измами през 2021 г. при 83 през 2020 г. Засечени са 743 участници в измами, а предполагаемият размер на нанесената щета на бюджета е за 145 млн. лв. Въпреки това установените задължения за внасяне по ревизионни актове, изготвени въз основа на докладите, са едва за 17 млн. лв.НАП проверява 23 българи с имоти в Дубай, става ясно от отчета за миналата година. Приключили са само 3 от проверките, както и една ревизия на едно от лицата с имоти в Дубай. За три от тях не са установени данни за укрити доходи, за едно от лицата е установено, че не е местно. Изпратени са две запитвания за обмен на информация до Обединените арабски емирства (ОАЕ). Към момента продължават проверките на 19 лица.

Друга кампания на НАП е била насочена към собственици на луксозни коли с марки „Ролс Ройс“, „Ферари“, „Ламборджини“ и „Бентли“, придобити през 2019 г. Възложени са 10 ревизии, като 8 от тях са приключили през 2020 г. с допълнително установени задължения общо 55 хил. лв., а други 2 ревизии са приключили през 2021 г. с допълнително установени задължения в размер на 42 хил. лв.

Данъчната агенция е проверила по-малко физически лица миналата година в сравнение с 2020 г., става ясно от отчета – 718 проверки за съпоставка на имущество и доходи на физически лица в сравнение със 793 през 2020 г., което е спад с 9%.

 

Източник: segabg.com

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар