НАП запорира пионерски лагер и още 12 имота на Ивелин Михайлов от ПП „Величие”

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бивш пионерски лагер с площ от 21 дка заедно с още 12 имота, собственост на неформалния лидер на партия „Величие“ Ивелин Михайлов, са запорирани от териториалните дирекции на Националната агенция по приходите във Велико Търново и Ловеч.

Това показват данните от разследване на сайта BIRD.bg По данни от същото разследване Михайлов има и 308 хил. лв. лични задължения като физическо лице към приходната агенция.

Бившият пионерски лагер се намира в местността Юртлука край провадийското с. Староселец. В информацията към кадастралната скица на имота е записано, че той е с начин на трайно ползване „За почивен лагер“, но в самата скица е отбелязано „пионерски лагер“. Той е с площ от 20 780 кв. м.

Справка в Имотния регистър показва, че преди да стане собственост на Ивелин Михайлов, теренът на лагера е бил собственост на Община Провадия. Той е бил продаден през 2004 г. на Пламен Михайлов.

Година по-късно Пламен Михайлов дарява имота на сина си Георги, а през 2021 г. Ивелин Михайлов купува пионерския лагер от Сийка Михайлова. Еднаквите фамилни имена на участниците във всички тези сделки показват, че става дума за дарения и препродажби между роднини.

Само преди дни стана известно, че фирми, в които Михайлов участва като съсобственик, са натрупали дългове към хазната в размер на над 306 хил. лв. Други дружества, в които Михайлов е прекратил участието си, дължат други над 343 хил. лв. Така заедно с личните задължения на идеолога на „Величие“ това прави близо 1 млн. лв. неплатени на държавата.

Само преди седмица изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов съобщи, че е разпоредил проверки по сигнали срещу фирмите, свързани с Ивелин.

„Днес съм разпоредил проверки на фирмата и хората, които стоят като лица зад тази партия. Вече има образувани производства по подадени сигнали отпреди няколко месеца за наличие на финансови схеми и измами“, каза Спецов, цитиран от БТА.

Той допълни, че по тези производства се работи, но все още няма резултати.

„Присъщо е на много фирми, когато имат нещо друго да правят с парите, да не ги внасят веднага в държавата и после да платят тези 23 на сто лихва, отговори задочно Михайлов в ефира на Би Ти Ви. Това нещо, което ние правим от много години … Ще платя за две седмици тези задължения, ще затворя фирмите, ще уволня хората и така ще лиша държавата от милиони в година“, каза още Михайлов.

Само три дни преди извънредните парламентарни и европейските избори стана известна, че решението на Арбитражния съд на Българската търговско-промишлена палата, с което свързаното с Ивелин Михайлов дружество „Исторически парк“, собственик на едноименния атракцион край варненското с. Неофит Рилски, бе осъдено да плати на охранителната компания „Авангард СОД“ неиздължени суми на стойност 92 хил. лв., вече е предадено на съдия-изпълнител. Това потвърди пред „Дневник“ собственикът на дружеството Стефан Калчев.

Сумата е натрупана от задължения на компанията, управлявана от лидера на новосъздадената партия „Величие“ Ивелин Михайлов, за физическа охрана на „Исторически парк“ в продължение на три години в периода 2017 – 2023 г. Освен това собственикът на атракциона трябва да плати както законната лихва върху дълговете си за последната една година, така и направените разходи по делото – близо 13 хил. лв.

Калчев разказва също, че в периода 2013 г. – 2017 г. е дал на Михайлов под формата на „инвестиция“ общо 230 хил. лв. – сума, равняваща се на всички негови спестявания. Сега той се опасявал, че ще ги загуби, тъй като в продължение на години не получил нито стотинка от обещаните дивиденти.

През 2020 г. Ивелин Михайлов започнал да погасява фактури частично, но от лични средства, а не през сметките на компанията „Исторически парк“, с която Калчев имал договор за охрана. Това създало и счетоводен проблем на „Авангард СОД“. Към юли 2023 г. дълговете на „Исторически парк“ към охранителното дружество станали близо 100 хил. лв., което станало причина и за прекратяването на договора за охрана.

Източник: narod.bg

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар