НАП изсветли 2,8 млн. лв. касови наличности – Финанси – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

НАП изсветли 2,8 млн. лв. касови наличности

Стоп кадър, НОВА

Само за първите два работни дни на октомври са декларирани над 2.8 млн. лв. изплатен дивидент към собственици на юридически лица, сочат данните на Националната агенция за приходите. Според данъчните има пряка връзка между течащите близо 1800 проверки за т.нар. касова наличност и интензивното изплащане на дивиденти. Срокът за подаване на декларациите за авансови данъци изтича в края на октомври, най-късно тогава се внася и данъкът върху получените дивиденти.

 През юли НАП започна масова кампания за проверка на касова наличност – сумите, отчитани счетоводно като налични в касите на фирмите. До момента е установена липсата на над 215 млн. лв. в касите на 271 фирми, други 182 са декларирали, че ще разпределят дивидент и ще внесат дължимия данък в следващите 20 дни.

 Данъчните обясняват, че фиктивната касова наличност най-често се получава, когато собствениците на юридически лица извършват за сметка на компаниите разходи за лични цели – например скъпи покупки, луксозни почивки и други подобни, за които обаче липсват счетоводни документи, или системно теглят от банковите сметки суми, които не се изразходват за дейността. Счетоводителите отчитат тези пари като фиктивна касова наличност, но при проверка не могат да ги представят. Законът дава възможност на фирмите да разпределят дивидент към собствениците като платят 5% данък, припомня приходната агенция.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар