НАП и МВР крият колко ни глобиха за К19-“нарушения”

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нито Министерството на вътрешните работи, нито Националната агенция за приходите могат да отговорят каква е събираемостта на глоби по Закона за здравето, наложени за нарушаване на противоепидемичните мерки.

По Закона за достъп до обществена информация от вътрешното ведомство съобщиха, че към 30 юли са съставени 22 462 акта, като от тях 17 201 са за неносене на предпазна маска, пише в. „Сега”.

Първоначално санкцията за нарушаване на мерките срещу коронавирус, като забраната за посещаване на паркове и градини, можеше да достигне 5000 лв. Заради общественото недоволство след поправки в закона глобата стана между 300 и 1000 лв. От МВР обаче не успяха да отговорят какъв процент от наложените актове е събран с аргумента, че тази информация не е налична, не се обработва и съхранява от министерството.

Поради това от “Сега” са изпратили искане по ЗДОИ и до НАП. Оказва се, че и приходната агенция не разполага с данни за събраните глоби от нарушения на противоепидемичните мерки. “За целите на производството по принудително изпълнение, осъществявано от публичните изпълнители в НАП, не е налице необходимост при въвеждане от страна

на взискателите на иформация за изпълнителното основание и респ. публичното задължение, което подлежи на събиране в посочената услуга, да се предоставят данни и за нарушена норма и закон. Поради тази причина НАП не разполага с исканата информация, което е пречка за генериране на справка за погасените вземания по посочените критерии”, се казва в дословно в отговора на агенцията.

От НАП обаче прехвърлят топката към вътрешното министерство с уточнението, че “компетентните териториални дирекции на НАП ежемесечно предоставят на МВР обобщени справки с данни за всички събрани суми в отчетния период по предадени за събиране изпълнителни основания, вкл. и за наказателни постановления по Закона за здравето”.

Все още е в сила заповедта на здравния министър, с която направи предпазните маски задължителни в закрити обществени места, в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др.

Изключение от задължението се допуска за: клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, спортуващите на закрито за времето на физическата дейност, участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване (лекция, презентация и др.) при спазване на физическа дистанция от 1,5 м.

<< назад

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар