НАП напомня и на работещите в чужбина българи да декларират доходите си, защото…

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Всеизвестно е, че хиляди българи изкарват своите доходи като сезонни работници в други държави – напр. берачи на ягоди през лятото във Великобритания или на маслини в Испания и Гърция.

Много от студентите ни също масово участват в популярни бригади в чужбина, вкл. в САЩ и Канада.

Всички те не трябва да пропускат задължението, че данъчна декларация за получени доходи през 2017 г. трябва да подадат и всички, които са работили извън България, припомнят от НАП.

Правилото е, че ако сте били в чужбина по-малко от 183 дни от изминалата 2017 г., сте местно лице според българското законодателство, и трябва да обявите тук всичките си доходи за годината.

Ето какво още припомнят и съветват данъчните:

Доходите от чужбина се попълват в Приложение № 9 от годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ. Там се посочват получените доходи и авансово удържаните в чужбина налози.

В България всички доходи се облагат с плосък данък от 10%, докато в някои страни по света има необлагаем минимум и прогресивна скала на облагане – по-високите доходи се облагат с по-висок процент.

Затова е добре, преди да подадете данъчната си декларация в България, да проверите дали имате право да ви върнат част от авансово събраните данъци в чужбина по Споразумение за избягване на двойното данъчно облагане (СИДДО).

Добре е чак след като ви върнат част от налозите, удържани зад граница, да подадете годишната си данъчна декларация в България.

Така в нея ще можете да напишете реалния размер на получените доходи и крайната сума на платените данъци зад граница.

Крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации до НАП за доходите от 2017 г. от физически лица е 30 април 2018 г.

Обичайно, работилите в чужбина българи имат много добри познания за комуникация по интернет, затова офисите на НАП очакват от тях да използват с лекота възможността да подадат декларациите си по електронен път, подписани с електронен подпис или ПИК.

По информация на Дунав мост

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар