НАП не пипа укриващите милиарди в Швейцария, Панама, а сега и в Люксембург

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

НАП, която удържа жалките помощи, които уж се отпускат на затворените бизнеси за 1000 лв. закъснели данъци от миналия месец не търси милиардите български пари, които международни разследвания разкриха в чужди трезори и офшорни зони, става ясно от публикация на Биволъ.

Сайтът, който заедно с Монд и други авторитетни евроиздания стои в основата на разследването OpenLux е изпратил въпроси до НАП във връзка с издирените от журналистите на 1 000 000 000 лева, препрани в Люксембург, член на ЕС като нас.
От отговора се разбира, че такава информация не е търсена системно от българските данъчни. Получени са 3 спонтанни, сиреч непоискани, доклада от Люксембург, което оттам е направено автоматично по линия на европейската директива 2011/16/ЕС.
Реален резултат не се съобщава. НАП разкрива само свършеното на база на общите данни от целия международния обмен на данъчна информация – 502 проверки, само 15 ревизии и смешните 10 млн. лв. установени недекларирани доходи от източник в чужбина, т.е. 1 млн.лв. данъци, които обаче не е ясно дали са събрани. Става дума за период от цели 3 години 2018 – 2020 г. А само от Люксембург хазната ни има да прибира поне 100 000 000 лв.
„Вече няколко гръмки скандала и разкрития за чуждестранни активи и сметки на българи потъват в НАП и в Прокуратурата като в плаващи пясъци без никакви видими резултати. Реакцията е или мълчание, или, но само ако много се разшуми, политически изявления и закани за безкомпромисни действия на държавата. Тези закани бързо отшумяват и се забравят, а реалните действия водят до задънена улица. Припомняме най-ярките случаи от последните 10 години:

Швейцарският диск

Става дума за данните, получени от немските данъчни власти за сметки в Лихтенщайн и Швейцария, които те са искали да споделят с българските си колеги, но не са получили нито едно официално запитване от българска страна.
„Това, което видяхме на днешната среща, потвърждава цифрата от над 200 млн. евро влогове. Доклад ще бъде даден на премиера Бойко Борисов, парламента и службите.”, обяснява при получаването на данните през март 2010 г. тогавашният шеф на НАП, а после депутат от ГЕРБ Красимир Стефанов.
Биволъ се поинтересува от съдбата на този диск с питане по ЗДОИ и стана ясно, че немците специално са поканили Красимир Стефанов и четирима експерти, на които са показали данните. Разяснили са им, че за да се получи информацията за всеки вложител е достатъчно да се прати аргументирано и индивидуализирано питане: три имена, дата и място на раждане, причина да се иска информацията (данъчно или наказателно разследване).
Българската държава обаче не е пратила нито едно запитване. Няма доклад до тогавашния финансов министър Симеон Дянков. Всичко е потулено.

Панамските документи

В разгара на гръмкия световен скандал породен от разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти тогавашният финансов министър Владислав Горанов обеща проверки за произхода на парите и платени ли са данъци, припомня в. Банкеръ.
От НАП заявиха, че ще искат информация от Международния консорциум на

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар