НАП по петите на „голяма руска петролна компания“ – Финанси – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Ще ви дам пример от областта на петрола, по която работим от няколко месеца. Намерихме голяма петролна компания, която повече от 10 години отчита само загуби. Имате я и тук, в Румъния. Тя е руска, но около нея има цял куп компании, включително български. Парите циркулират между тях по такъв начин, че печалбите се оказват в Швейцария, другаде, в офшорни компании. Десет години без печалба, когато сте гигант на българския пазар, имате бизнес и в Румъния – как е възможно това?“, обяснява Спецов в интервюто пред румънското издание, преведено на български от „E-вестник“.

Въпреки че той отказва да спомене директно името на компанията, „Лукойл“ е най-вероятното предположение, тъй като на българския пазар няма друга голяма руска петролна компания, за която Спецов би могъл да говори.

В момента Комисията за защита на конкуренцията извършва проверка срещу руското дружество по сигнал за злоупотреба с господстващо положение, подаден от „ОМВ България“.

„Не посочвам имена, но днес говорих за това с румънски колеги“, допълни Спецов.

Шефът на НАП разказва пред румънците, че е напуснал данъчната служба през 2015 г., когато нямал никаква надежда за положението в нашата страната: „Управляващата тогава партия ГЕРБ – дясната партия на Бойко Борисов, контролираше всичко, как да кажа, на практика бяха създали собствена държава. Старата политическа класа беше измислила своя собствена държава. Ръководех отдел за борба с измамите в НАП, но вече не можех да работя. Тази година, когато си спомниха за мен, дойдох, защото почувствах, че в България си пробива път нова надежда. Познавах данъчната институция отвътре, познавах хората. Ето защо успях да се придвижа по-бързо. Имах доверието на прекия си началник, министъра на финансите Асен Василев, а моите хора имаха моето доверие и подкрепа“.

Той казва още, че не е човек, който е влезъл в политиката, за да печелят пари.

„Двамата от Харвард” (Кирил Петков и Асен Василев) имат успешен бизнес, те са милионери. Семейството ми все още живее в Дубай. Дойдохме да свършим работа, а не да печелим за себе си. Подходът на нашите данъчни власти вече е много по-твърд, по-целенасочен и безкомпромисен към злоупотребите и корупцията. Не е тайна, че икономическият растеж се постига автоматично, когато злоупотребите и корупцията са ограничени“, обяснява шефът на НАП.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар