НАП събра 1,5 милиарда лева от просрочени задължения за първите 4 месеца на 2023 г.

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Националната агенция за приходите (НАП) е събрала над 1,5 млрд. лв. просрочени задължения от данъци и задължителни осигурителни вноски за първите 4 месеца на годината. Това е с 11 процента повече в сравнение със същия период на 2023 г., съобщиха от приходната агенция.

Само за две седмици през май, в НАП са платени близо 20 млн. лв. стари дългове, вследствие на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които касаят сделките с недвижими имоти и автомобили.

От 3 май нотариусите, съдиите по вписванията или длъжностни лица в Агенция по вписванията трябва да правят справка в НАП за наличие или липса на непогасени, подлежащи на принудително събиране публични задължения на прехвърлител, учредител на вещни права, ипотекарен длъжник или залогодател.

Така преди да извършат разпоредителни сделки с недвижими имоти или моторни превозни средства, преди вписване на ипотека или особен залог върху търговско предприятие, включващо и недвижим имот, лицата трябва да са погасили задълженията си.

Проверката в НАП е изцяло онлайн, като от началото на май до момента са направени над 70 000 справки за близо 50 000 лица.

Данъчните отчитат и ръст на платените през 2023 г. просрочени задължения. Над 5,1 млрд. лв. данъци и осигурителни вноски са събрани през изминалата година в резултат на усилията на публичните изпълнители, служителите в Кол центъра и органите по приходите в НАП. Това е с близо 82 млн. лв. повече в сравнение с 2022 г.

По-високата събираемост се дължи и на ранното уведомяване на гражданите и фирмите, които са пропуснали да платят в пълен размер публичните си дългове, проактивната комуникация и партньорския подход, прилаган от НАП.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар