Нараства опасността от нова мигрантска вълна от Афганистан

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Много страни-членки на ЕС са обезпокоени, че развитията в Афганистан могат да провокират повторение на миграционната криза в Европа от 2015 г., когато повече от един милион души, повечето от които сирийци, афганистанци и иракчани, пристигнаха в Европа и поискаха убежище.

Талибаните може да изолират афганистанската столица Кабул в рамките на 30 дни и да превземат града след три месеца, предупреждава американското разузнаване. Миналия месец американското разузнаване прогнозира, че афганистанското правителство може да падне след по-малко от шест месеца. Новите оценки за три месеца излизат след светкавичното настъпление на бунтовниците. Те вече контролират 65 процента от територията на страната и девет от общо 34 провинциални столици. Последните три паднаха в рамките на 24 часа. Днес е бил сменен началник-щабът на афганистанската армия.

Гърция предупреди, че Евросъюзът не е готов за още една мигрантска криза.

“Европейският съюз не е готов да се справи с нова миграционна криза, подобна на тази през 2015 г., и трябва да предприеме действия, за да предотврати масовото бягство на хора от разрастващия се конфликт в Афганистан, заяви днес гръцкият министър на миграцията Нотис Митаракис, цитиран от Ройтерс.

Гръцкият министър на миграцията каза, че ЕС трябва да предложи повече подкрепа, с която да помогне на Турция да облекчи натиска от увеличения миграционен поток от Афганистан. Според Митаракис ЕС не би могъл да поеме още една криза като тази, пред която беше изправен през 2015 г.

“ЕС не е готов и няма ресурса да се справи с още една миграционна криза”, заяви Митаракис пред Ройтерс.

Колапсът на държавността в Афганистан ще създаде условия за международен тероризъм и екстремизъм, констатира началник щабът на британските въоръжени сили генерал Ник Картър.

Германия и Нидерландия обаче обявиха, че прекратяват връщането в Афганистан на отхвърлени кандидати за убежище. Решението противоречи на писмото, което Берлин и Хага подписаха до Европейската комисия. В него шест държави членки настояват на правото си да връщат отхвърлени кандидати за убежище от Афганистан.

“Наскоро афганистанското правителство поиска да прекратим полетите за репатриране до края на октомври. Сега изпълняваме това искане. Мисля, че това е правилното решение”, коментира външният министър на Германия Хайко Маас.

Писмото до Еврокомисията е подписано и от Белгия, Австрия, Дания и Гърция.

“Прекратяването на връщането на хора без право на международна защита ще изпрати грешно послание в трудно време за Афганистан. Този ход ще накара повече хора да тръгнат към Европейския съюз”, предупреди министърът по миграцията на Гърция Нотис Митараки.

Американският президент Джо Байдън заяви, че не съжалява за решението си да изтегли американските части от Афганистан и заяви, че правителствените войски трябва да се бият за каузата си.

“Трябва да се бият за себе си и за своята страна. Ще продължим да спазваме ангажиментите си, да оказваме въздушна подкрепа, да ги снабдяваме с храна и оборудване, и да плащаме заплатите им. Но трябва да искат да се бият, те са повече от талибаните. Не съжалявам за решението си да се изтеглим”, заяви американският президент Джо Байдън.

Президентът Ашраф Гани пристигна в ключовия северен град Мазар-и-Шариф, за да търси подкрепа от местните военни водачи. Мазар-и-Шариф е близо до границата с Узбекистан и Таджикистан, и падането му ще означава пълна загуба на правителствен контрол над Северен Афганистан.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар