Народното събрание избра състава и ръководството на 22-те постоянни парламентарни комисии – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Народното събрание избра състава и ръководството на 22-те постоянни парламентарни комисии, а “Има такъв народ” оглави най-важните сред тях.

“Има такъв народ” ще има постоянни председатели на общо 7 комисии. Икономистът Любомир Каримански ще председателства Комисията по бюджет и финанси, а правната комисия ще бъде оглавена от Андрей Михайлов. Новото име на правната комисия е Комисията по конституционни и правни въпроси. Енергийната комисия бе възложена на Иван Хиновски, комисия по външна политика на Димитър Гърдев, а земеделската комисия – на Пламен Абровски.

Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ще оглави проф. Николай Радулов от “Има такъв народ”, а д-р Силви Кирилов ще бъде председател на Комисията по здравеопазване.

Комисията за контрол над службите за сигурност и прилагането и използването на СРС и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения ще се председателства на ротационен принцип. Първият председател е Светлин Стоянов от “Има такъв народ”.

ГЕРБ, БСП и “Демократична България” ще председателстват по четири комисии, а ДПС – две. ИБГНИ отказаха да имат свои председатели, пише “Медияпул”.

ГЕРБ-СДС също получиха важни комисии. Председател на Комисията по въпросите на ЕС ще бъде бившият вицепремиер Томислав Дончев, а транспортна комисия ще бъде ръководена от бившия транспортен министър Росен Желязков. Комисията по културата и медиите ще оглави Тома Биков, а комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите бе възложена на Радомир Чолаков.

“БСП за България” получи Комисията по труда и социалната политика, която ще се председателства от Георги Гьоков. Комисията по отбрана ще се ръководи от Атанас Зафиров, Комисията по образование от Ирена Анастасова и Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта от Иван Ченчев.

Депутатите от “Демократична България” получиха Комисията по околна среда и водите, която бе възложена на Борислав Сандов, Комисията по дигитализация и електронно управление ще се ръководи от Ивайло Мирчев, Комисията по прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество ще се председателства от Цецка Бачкова, а Комисията по политиката за българите в чужбина бе възложена на Антоанета Цонева.

ДПС ще оглавят две постоянни комисии. Комисията по икономическата политика и туризъм бе дадена за ръководене на Йордан Цонев, а Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление на Халил Летифов.

Още в началото на заседанието Мая Манолова от ИБГНИ обяви, че нейната група е взела решение, че не желае председателски места в комисиите. Тя бе репликирана от председателката на НС Ива Митева, че ако и другите групи бяха взели подобно решение, парламентът е щял да блокира.

Правилникът на Народното събрание предвижда, че всеки депутат може да членува само в две постоянни комисии.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар