Нарушение с ваксините в Сандански има, но здравният министър няма право да уволнява

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Проверката за ваксинирането на общински съветници в Сандански е приключила, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинга за разпространението на коронавируса в страната.

Петдневният срок за прилагане на ваксините е бил валиден до 11 януари, което означава, че е имало време те да бъдат пренасочени.

На 8 януари са извършени имунизации на 7 служители от социален патронаж: един учител и един пенсионер. На 9 януари са имунизирани 24 лица, които не са включени във Фаза 1 от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България: медицински и друг персонал от лечебните заведения, поставен под висок риск от заразяване. Това са 4 общински съветници, служители на Общинска администрация град Сандански, в това число и лице от семейството на управителя на лечебното заведение. Имунизацията на 8 и 9 януари е извършена в рамките на срок по-малък от допустимия, което означава, че ваксините са имали достатъчно време да бъдат преразпределени и да бъдат върнати в РЗИ-Благоевград“, обясни министърът.

Проверена е работата и на РЗИ-Благоевград. Там не са открити сериозни нарушения, които могат да бъдат основание за налагане на най-сериозното наказание – дисциплинарно уволнение на директора на службата.

Директорът на болницата в Сандански не е спазил изискването на Националния ваксинационен план, не е осъществил достатъчно добра организация и координация. Лечебното заведение обаче е общинско и министърът на здравеопазването не може да извършва кадрови промени в него

Ако Министерство на здравеопазването беше принципал на болницата в Сандански, където бяха ваксинирани общински съветници, щях да освободя изпълнителния директор, заяви проф. Ангелов. 

На 9 януари се появи информация, че се провежда незаконно ваксиниране в община Сандански. В социалните мрежи се появи клип, показващ ваксиниране в град Сандански. В него се вижда как имунизират общински съветници и председателя на общинския съвет в града. Обяснението било, че останали неизползвани ваксини от медиците на първа линия.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар