НАСА възложи на три компании да конструират прототип на лунни роувъри

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Три компании ще конструират лунни роувъри по поръчка на американската космическа агенция НАСА, предават ДПА и БТА.

Частните космически компании Intuitive Machines, Lunar Outpost и Venturi Astrolab са избрани за договора на обща стойност 4,6 милиарда долара, съобщи НАСА на пресконференция.

Всяка от трите компании ще работи върху прототип в продължение на една година, преди да реши кое превозно средство, как и кога ще бъде изпратено на Луната.

През февруари Intuitive Machines осъществи първото безпилотно търговско кацане на естествения спътник на Земята. В бъдеще астронавтите трябва да използват така наречените “лунни теренни средства” (LTV) за придвижване по повърхността на Луната.

Прототипите на роувърите, от които един ще бъде избран за производство, трябва да могат да издържат на екстремните лунни условия. Те също така трябва да отговарят на високите изисквания по отношение на захранване, автономно управление, комуникация и навигация.

Това превозно средство значително ще увеличи възможностите на нашите астронавти да провеждат изследвания на лунната повърхност, като същевременно ще служи и като научна платформа между мисиите с екипаж“, каза Ванеса Уайч, ръководител на космическия център “Джонсън” на НАСА в Хюстън, Тексас.

С програмата “Артемида”, кръстена на гръцката богиня на Луната Артемида, НАСА иска да изпрати отново хора на естествения спътник на Земята за първи път от над половин век, включително първия цветнокож човек и първата жена.

Дългосрочната цел на “Артемида” е да бъде създадена постоянна лунна база като основа за мисии до Марс.

Заради проблеми с ракетата и космическия кораб обаче НАСА трябваше да отложи за септември 2025 г. пилотираната обиколка на Луната на “Артемида 2”, която първоначално беше планирана за ноември 2024 г.

Планираното пилотирано кацане на “Артемида 3” естествения спътник на Земята беше отложено за септември 2026 г.

Китай същевременно работи за изпращането на хора на Луната до 2030 г.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар