НАСА е избрала производител на скафандри за мисията „Артемида III“ до Луната

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

НАСА обяви, че е избрала американската компания Axiom Space за изработване на лунни скафандри за подготовката на мисията „Артемида III“, която има за цел да приземи хора близо до южния полюс на спътника на Земята през 2025 или 2026 година.

„Артемида III“ ще се превърне в първата мисия с кацане на човек на Луната от 1972 г. насам, ако всичко върви според плановете на НАСА. В рамките на програмата агенцията има за цел да изгради обитаем аванпост на най-близкото небесно тяло до края на това десетилетие.Според говорител на НАСА това, което ще бъде научено от „Артемида III“ и други бъдещи мисии, ще „проправи пътя“ за пилотирани мисии до Марс. „Скафандрите буквално ни позволяват да направим следващата стъпка„, заявяват от НАСА.


През юни тази година агенцията обяви, че е избрала Axiom и екип, ръководен от Collins Aerospace, да проектират и произвеждат скафандри за бъдещи мисии до Луната и МКС. Двете частни компании получиха правото да се състезават за договора на стойност 3,5 млрд. щ. долара до 2034 година.

Парите ще бъдат разпределени чрез серия от „специални поръчки“. По-конкретно, 228,5 млн. щ. долара ще бъдат отпуснати за създаването на скафандри. Самата НАСА ще определи техническите им изисквания, както и нивата на тяхната безопасност.

Axiom Space ще отговаря за проектирането, разработването, оценката, сертифицирането и производството на скафандри и помощно оборудване, които отговарят на изискванията на мисията „Артемида III“. Преди окончателното тестване на Луната скафандрите Axiom трябва да бъдат тествани в условия, които симулират средата на лунната повърхност.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар