НАСА замени спуканите уплътнения на мега ракетата SLS

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Инженерите на НАСА смениха спуканите уплътнения на два горивни тръбопровода на лунната мега ракета SLS. Това стана през уикенда, пише Space.com.

Ремонтните дейности са насочени към запушване на изтичане на високо експлозивното водородно гориво в основата на 98-метровата ракета SLS.Вижте как изглежда мега ракетата SLS >> >> >>


Следващата стъпка в плана на космическата агенция е да проведе тест по зареждане на гориво, за да види дали има нови течове. Резервоарите на SLS поемат три милиона литра течен водород и кислород. Това означава, че уплътненията трябва да издържат екстремно ниски криогенни температури от около -250 градуса по Целзий. Изпитанието ще се проведе до края на тази седмица.

Течът на гориво принуди НАСА да отмени два опита за изстрелване на мисията „Артемида I“. Това е първият тестов полет без екипаж от програмата „Артемида“, която има за цел да върне астронавтите на Луната.

Ако тестът със зареждането на ракетата с гориво мине успешно, НАСА може да осъществи първото изстрелване на лунната мисия „Артемида“ на 23 или на 27 септември.

SLS е втората най-мощна ракета, създавана в човешката история. Първата е Saturn V, с която САЩ изпращат първите хора на Луната преди повече от 50 години.

В основата на SLS стоят двигателите RS-25, които са използвани в американската совалка, и помощните ускорители, създадени за нея. Температурите, при които функционират агрегатите, са екстремни и варират от −253 °C до 3300 °C. Дизайнът им обаче е разработен още през 60-те години на миналия век.

Първата степен на SLS има 4 от тези двигатели. Втората степен се задвижва от един двигател RL10, който също е създаден през 60-те години на миналия век.

Бaзoвaтa вepcия нa ЅLЅ, наречена Block 1, щe извeждa в ниcĸa околоземна opбитa 95 тoнa тoвap, a пo-мoщният вapиaнт Block 2 щe извeждa 130 тoнa.

Съществува и междинна версия – Block 1B. Именно на нея ще летят астронавтите, а товароподемността ѝ към ниска орбита е с 10 тона повече, спрямо Block 1.

Съществуват критики за остарялата технология на SLS, голямата цена на проекта и забавянето.

SLS се разработва от 2011 година. Първият полет на ракетата оригинално бе планиран за 2016 година. Освен това една бройка от нея струва над 2 милиарда долара, а ракетата е за еднократна употреба. Досега за разработването на ракетата са похарчени над 21 милиарда долара. Наземните тестове често бяха придружени от редица проблеми.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар